Wegańskie pączki na tłusty czwartek. Najlepszy przepis na smażone pączki dla wegan i nie tylko. Bez jajek, masła i mleka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Miękkie i puszyste wegańskie pączki. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Miękkie i puszyste wegańskie pączki. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Wegańskie pączki z dżemem i cukrem pudrem to świetny pomysł na tłusty czwartek. Nie mają jajek, mleka krowiego ani masła. Smakiem dorównują jednak tradycyjnym, karnawałowym przysmakom. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na wegańskie pączki.

W skrócie:

Jeśli szukasz wegańskiego przepisu na tłusty czwartek, to te pączki zdecydowanie zasługują na twoją uwagę. Nie są bardzo trudne do wykonania i zrobisz je z ogólnie dostępnych składników. Są delikatne, puszyste i mało tłuste. Proponuję przygotować je z mąki pszennej pełnoziarnistej, z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego. Przepis jest jednak na tyle uniwersalny, że równie dobrze możesz sięgnąć po mąkę pszenną tortową, wodę i olej rzepakowy.

Przepis na wegańskie pączki

czas przygotowania: ok. 2 godzin
porcja: na 15 pączków
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, np. pełnoziarnistej,
  • 40 g drożdży,
  • 3 łyżki cukru zwykłego lub waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 300 ml ciepłej wody lub mleka roślinnego,
  • 30 g oleju roślinnego np. kokosowego, rzepakowego,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 2 łyżki alkoholu np. spirytusu,
  • powidła lub dżem,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić wegańskie pączki?

  1. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne.
  2. Do miski przesiej mąkę, zrób w niej zagłębienie i wlej drożdże. Odstaw na 10 minut.
  3. Dodaj pozostałe składniki: resztę cukru, szczyptę soli, alkohol, olej i wodę lub mleko roślinne.
  4. Zagnieć ciasto.
  5. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  6. Ciasto podziel na równe porcje, uformuj z nich okrągłe pączki. Odstaw na 10 minut.
  7. Rozgrzej olej i smaż pączki z obu stron, przez około 5 minut.
  8. Gotowe pączki nadziej powidłami lub dżemem i obtocz w cukrze pudrze.
Miękkie i puszyste wegańskie pączki. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wegańskie pączki na tłusty czwartek. Najlepszy przepis na sm...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!