W skrócie:
Jeśli szukasz wegańskiego przepisu na tłusty czwartek, to te pączki zdecydowanie zasługują na twoją uwagę. Nie są bardzo trudne do wykonania i zrobisz je z ogólnie dostępnych składników. Są delikatne, puszyste i mało tłuste. Proponuję przygotować je z mąki pszennej pełnoziarnistej, z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego. Przepis jest jednak na tyle uniwersalny, że równie dobrze możesz sięgnąć po mąkę pszenną tortową, wodę i olej rzepakowy.
Przepis na wegańskie pączki
czas przygotowania: ok. 2 godzin
porcja: na 15 pączków
poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, np. pełnoziarnistej,
- 40 g drożdży,
- 3 łyżki cukru zwykłego lub waniliowego,
- szczypta soli,
- 300 ml ciepłej wody lub mleka roślinnego,
- 30 g oleju roślinnego np. kokosowego, rzepakowego,
- olej roślinny do smażenia,
- 2 łyżki alkoholu np. spirytusu,
- powidła lub dżem,
- cukier puder do dekoracji.
Jak zrobić wegańskie pączki?
- Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne.
- Do miski przesiej mąkę, zrób w niej zagłębienie i wlej drożdże. Odstaw na 10 minut.
- Dodaj pozostałe składniki: resztę cukru, szczyptę soli, alkohol, olej i wodę lub mleko roślinne.
- Zagnieć ciasto.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Ciasto podziel na równe porcje, uformuj z nich okrągłe pączki. Odstaw na 10 minut.
- Rozgrzej olej i smaż pączki z obu stron, przez około 5 minut.
- Gotowe pączki nadziej powidłami lub dżemem i obtocz w cukrze pudrze.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?