Ulubiony deser Igi Świątek. Tenisistka zdradziła, dlaczego podaje go swoim znajomym

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Krem z mascarpone i pokruszone ciasteczka to pomysł na pyszny deser
Krem z mascarpone i pokruszone ciasteczka to pomysł na pyszny deser Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Słodki, kremowy deser z mascarpone można przygotować w kilka minut. To świetna propozycja, gdy spodziewamy się gości, ale nie chcemy zbytnio natrudzić się w kuchni. Należy tylko pamiętać o tym, że deser z mascarpone powinien odpowiednio długo chłodzić się w lodówce. Warto także przełamać jego słodycz dodatkiem kwaśnego składnika.

W skrócie

Iga Świątek jest aktywna w mediach społecznościowych i za ich pośrednictwem często dzieli się sukcesami sportowymi oraz informacjami z życia prywatnego. Tym razem znalazła czas dla swoich fanów i odpowiedziała na Instagramie na pytania, które jej zadawali. Niektóre z nich dotyczyły ulubionych potraw.

Tenisistka z rozbrajającą szczerością przyznała, że gotowanie nie jest jej mocną stroną, ale ma swoje sposoby, które sprawdzają się w kuchni. Jak się okazuje, Iga Świątek specjalizuje się w śniadaniach, które doskonale jej wychodzą. Zdradziła też, że dla swoich znajomych przygotowuje pewien deser.

To jest krem mascarpone z bitą śmietaną, amaretto i wanilią. Do tego pokruszone ciastka korzenne. Nie jest to zbyt skomplikowane, ale wszystkim smakuje. Jest bardzo tłuste, więc ja tego nie jem, ale daję innym, żeby mnie lubili – zażartowała tenisistka.

Zainspirowana wyznaniem Igi Świątek, postanowiłam odświeżyć przepis na deser z serka mascarpone, który jest banalnie prosty w przygotowaniu, ale bardzo efektowny. Przyznam, że połączenie składników, które wymieniła tenisistka, tzn. mascarpone, bitej śmietany, ciastek oraz amaretto byłoby dla mnie zdecydowanie za słodkie, dlatego postanowiłam wprowadzić pewien dodatek w postaci kwaśnej konfitury z pigwy, która przełamie monotonny smak. Oczywiście, jeśli wolisz, możesz z niej zrezygnować.

Przepis na deser z mascarpone à la Iga Świątek

Czas przygotowania: 15 minut
Chłodzenie: 3 godziny
Porcja: 6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • trzy łyżki likieru amaretto
  • kilka ciastek korzennych
  • kilka łyżek konfitury z pigwy
  • płatki migdałów

Jak przygotować deser z mascarpone i ciasteczek?

  1. Ciastka korzenne namoczyłam w konfiturze z pigwy (możesz też użyć soku z pigwy). Nie powinny być zbyt mokre.
  2. Wymieszałam mascarpone ze śmietanką kremówką, dodając ją powoli, aby uzyskać dość gęstą konsystencję.
  3. Do masy z mascarpone dodałam amaretto i ponownie delikatnie wymieszałam.
  4. Na spodzie pucharków ułożyłam korzenne ciasteczka. Jeśli się rozpadną, nic nie szkodzi.
  5. Ciastka przykryłam warstwą z masy mascarpone, na której ponownie ułożyłam ciastka i masę.
  6. Całość możesz udekorować gorzkim kakao lub prażonymi na patelni płatkami migdałów.
  7. Gotowe deserki włożyłam na trzy godziny do lodówki.
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera