Ulubiony deser Igi Świątek. Tenisistka zdradziła, dlaczego podaje go swoim znajomym

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Krem z mascarpone i pokruszone ciasteczka to pomysł na pyszny deser
Krem z mascarpone i pokruszone ciasteczka to pomysł na pyszny deser Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Słodki, kremowy deser z mascarpone można przygotować w kilka minut. To świetna propozycja, gdy spodziewamy się gości, ale nie chcemy zbytnio natrudzić się w kuchni. Należy tylko pamiętać o tym, że deser z mascarpone powinien odpowiednio długo chłodzić się w lodówce. Warto także przełamać jego słodycz dodatkiem kwaśnego składnika.

W skrócie

Iga Świątek jest aktywna w mediach społecznościowych i za ich pośrednictwem często dzieli się sukcesami sportowymi oraz informacjami z życia prywatnego. Tym razem znalazła czas dla swoich fanów i odpowiedziała na Instagramie na pytania, które jej zadawali. Niektóre z nich dotyczyły ulubionych potraw.

Tenisistka z rozbrajającą szczerością przyznała, że gotowanie nie jest jej mocną stroną, ale ma swoje sposoby, które sprawdzają się w kuchni. Jak się okazuje, Iga Świątek specjalizuje się w śniadaniach, które doskonale jej wychodzą. Zdradziła też, że dla swoich znajomych przygotowuje pewien deser.

To jest krem mascarpone z bitą śmietaną, amaretto i wanilią. Do tego pokruszone ciastka korzenne. Nie jest to zbyt skomplikowane, ale wszystkim smakuje. Jest bardzo tłuste, więc ja tego nie jem, ale daję innym, żeby mnie lubili – zażartowała tenisistka.

Zainspirowana wyznaniem Igi Świątek, postanowiłam odświeżyć przepis na deser z serka mascarpone, który jest banalnie prosty w przygotowaniu, ale bardzo efektowny. Przyznam, że połączenie składników, które wymieniła tenisistka, tzn. mascarpone, bitej śmietany, ciastek oraz amaretto byłoby dla mnie zdecydowanie za słodkie, dlatego postanowiłam wprowadzić pewien dodatek w postaci kwaśnej konfitury z pigwy, która przełamie monotonny smak. Oczywiście, jeśli wolisz, możesz z niej zrezygnować.

Przepis na deser z mascarpone à la Iga Świątek

Czas przygotowania: 15 minut
Chłodzenie: 3 godziny
Porcja: 6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • trzy łyżki likieru amaretto
  • kilka ciastek korzennych
  • kilka łyżek konfitury z pigwy
  • płatki migdałów

Jak przygotować deser z mascarpone i ciasteczek?

  1. Ciastka korzenne namoczyłam w konfiturze z pigwy (możesz też użyć soku z pigwy). Nie powinny być zbyt mokre.
  2. Wymieszałam mascarpone ze śmietanką kremówką, dodając ją powoli, aby uzyskać dość gęstą konsystencję.
  3. Do masy z mascarpone dodałam amaretto i ponownie delikatnie wymieszałam.
  4. Na spodzie pucharków ułożyłam korzenne ciasteczka. Jeśli się rozpadną, nic nie szkodzi.
  5. Ciastka przykryłam warstwą z masy mascarpone, na której ponownie ułożyłam ciastka i masę.
  6. Całość możesz udekorować gorzkim kakao lub prażonymi na patelni płatkami migdałów.
  7. Gotowe deserki włożyłam na trzy godziny do lodówki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni