Kulinarne sekrety Pierwszych Dam. Od szarlotki Wałęsowej po menu Kwaśniewskiej dla królowej Elżbiety

Anna Daniluk
Jolanta Kwaśniewska w trakcie sprawowania obowiązków Pierwszej Damy podejmowała wielu gości na dyplomatyczych obiadach.
Jolanta Kwaśniewska w trakcie sprawowania obowiązków Pierwszej Damy podejmowała wielu gości na dyplomatyczych obiadach. Adam Jankowski/Polska Press Grupa
Pierwsze Damy miały różne podejście do gotowania. Zarówno w Pałacu Prezydenckim, jak i w swoich działaniach promujących kuchnię polską. Maria Kaczyńska wolała gotować samodzielnie, a Anna Komorowska pokazywała nowoczesne ujęcie tradycyjnych przepisów w dyplomacji kulinarnej. Przyjrzałam się, co jadły, gotowały i promowały małżonki polskich prezydentów.

W skrócie:

Szarlotka Danuty Wałęsy

Danuta Wałęsa była Pierwszą Damą w latach 1990-1995. Znana była z troszczenia się o swojego męża Lecha, rodzinę i gotowania domowych posiłków. Dla wielu osób symbolem kuchni pierwszej prezydentowej jest jej szarlotka. Przepis opisała w swojej książce „Marzenia i tajemnice”, na której kartach zdradziła, że to ulubiony deser jej męża. Książka stała się też bazą do spektaklu Krystyny Jandy „Danuta W.”, gdzie na scenie widać, jak aktorka wcielająca się w postać obiera jabłka na szarlotkę.

Jolanta Kwaśniewska sprawowała funkcję pierwszej damy przez dekadę. Przez ten czas angażowała się w działalność charytatywną. Jednak dla wielu osób stała się symbolem stylu, elegancji i jedzenia. Po zakończeniu kadencji Pierwsza Dama rozpoczęła prowadzenie programu „Lekcja stylu” na antenie stacji TVN. Uczyła właściwego jedzenia bezy i ptysia.

W książce „Pierwsza Dama. Jolanta Kwaśniewska w rozmowie z Emilią Padoł” podzieliła się tym, jak wyglądało menu oficjalnego obiadu, podczas wizyty królowej Elżbiety II. W jadłospisie znalazły się:

  • pasztet z perliczki z żurawiną,

  • jesiotr w sosie ogórkowym,

  • zrazy z polędwicy wołowej,

  • sorbet cytrynowy,

  • naleśniki z bakaliami.

Jolanta Kwaśniewska potwierdziła, że jedzenie było świetne i miała wrażenie, że było nawet lepsze niż podczas wizyty w pałacu Buckingham. Zanim dotarło do gości, było chłodnawe. Dodaje, że polskie menu każdemu przypadło do gustu, a obsługiwana była przez zręcznych kelnerów.

Ponadto Aleksandra Kwaśniewska w podcaście Basi Stareckiej „Z pełnymi ustami” zdradziła, że w Pałacu Prezydenckim była bardzo mała, ciemna kuchnia pod skosem. Wyposażona była w podstawowy sprzęt do zrobienia herbaty i kanapki. Nie były to warunki sprzyjające do gotowania i zatrudniony był kucharz, który przygotowywał posiłki. Córka pary prezydenckiej wyznała, że wstydziła się prosić o zrobienie jedzenia i było to dla niej krępujące, że ma zadzwonić do kuchni w Pałacu Prezydenckim i prosić o obiad. A przez kilka pierwszych miesięcy to właśnie pani Jolanta zlecała zrobienie potraw dla córki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co więcej, w rozmowie z czasopismem „VIVA!” Jolanta Kwaśniewska zdradziła, że po wyprowadzeniu się córki w 2004 roku czuła pustkę i jako reakcję na puste gniazdo ruszyła w wir prac domowych. Specjalizowała się w lepieniu uszek. A potem przerzuciła się na domowe pierogi.

Maria Kaczyńska o skromnej kuchni polskiej

Maria Kaczyńska o swoim mężu i gotowaniu dla niego wypowiadała się z czułością. Ceniła sobie zdrowe, szybkie i smaczne posiłki. Marta Kaczyńska wspominała w książce „Moi rodzice”, że jej mama wolała sama robić śniadania bez zbędnej wystawności. Dodała też, że prezydentowa wniosła życie do kuchni, która nie była przystosowana do wspólnych posiłków.

Pierwsza Dama chętnie rozmawiała o tradycyjnym gotowaniu. Mówiła, że tak, jak w wielu polskich domach, podczas świąt podawany jest u niej barszcz czerwony z uszkami, krokiety z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami i karp pod różnymi postaciami. Nie mogło zabraknąć pieczonego, którego lubiła najbardziej. Poza tym podawano go smażonego i w galarecie, kompot z suszu i oczywiście ciasta oraz kutia. Co więcej, zdradziła, że bardzo lubiła pierniki i często piekła je z córką i wnuczką.

Dyplomacja kulinarna Anny Komorowskiej

Pani Prezydentowa patronowała tradycyjnej kuchni polskiej. Promowała album „Wykwintna kuchnia polska” podczas IV Targów Książki w Warszawie. Album kulinarny otrzymał trzecią nagrodę w finale konkursu Gourmand World Cookbook Awards w kategorii najlepszych wydawnictw kulinarnych. Prezydentowa opatrzyła publikację wstępem, w którym podkreśliła bogactwo i różnorodność sięgającą setek lat. Zwróciła uwagę, że poza opisem wystawnych uczt i wykwintnych dań liczyły się przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, które są ważnym elementem dziedzictwa kulturalnego. Anna Komorowska zachęcała do rozsmakowywania się w polskiej kuchni również w nowoczesnej formie.

Agata Duda z Kołami Gospodyń Wiejskich

Pierwsza Dama Agata Duda włączała się w pracę Kół Gospodyń Wiejskich. Między innymi objęła patronatem konkurs o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP. Wśród zadań konkursowych uczestniczki miały do wykonania 5 potraw konkursowych, w tym dwie potrawy tradycyjne, regionalne, jedną potrawę autorską, zupą i słodkim deserem lub ciastem. Małżonka Prezydenta poza nagrodą pieniężną wręczała okolicznościowy list gratulacyjny.

Pierwsza Dama Agata Kornhauser Duda wzięła udział w spotkaniu z okazji 150-lecia Kół Gospodyń Wiejskich w Pałacu Prezydenckim 13 maja 2016 roku.
Pierwsza Dama Agata Kornhauser Duda wzięła udział w spotkaniu z okazji 150-lecia Kół Gospodyń Wiejskich w Pałacu Prezydenckim 13 maja 2016 roku.
Piotr Smoliński / Polska Press

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni