Wyborny placek z malinami. Kilka składników i banalnie prosty sposób wykonania. Zrobisz go z jesiennych malin

Karolina Głogowska
Placek z malinami to idealne ciasto na spotkania z rodziną i przyjaciółmi
Placek z malinami to idealne ciasto na spotkania z rodziną i przyjaciółmi 123rf/dolphytv/zdjęcie ilustracyjne
Szybki placek z malinami to puszyste i bardzo aromatyczne ciasto, które zrobisz dosłownie w dziesięć minut. Reszta to po prostu pieczenie, podczas którego w twoim domu rozniesie się cudowny zapach malin i świeżego ciasta. Właśnie teraz kupisz jesienne maliny, które idealnie nadają się do tego bananie prostego placka.

W skrócie:

Przełom lata i jesieni to wcale nie koniec pysznych owoców. W warzywniakach i na targach od połowy sierpnia aż do pierwszych przymrozków można kupić tzw. jesienne maliny. Co ciekawe, to owoce, które rosną z tegorocznych pędów, w odróżnieniu malin letnich, które owocowały z pędów ubiegłorocznych. To także doskonała okazja, aby zrobić wyśmienity placek z malinami. To szybkie ciasto na oleju, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Kilka składników i banalny sposób wykonania, a efekt zachwycający. Polecam szybki placek z malinami do kawy, herbaty, na deser oraz rodzinne spotkania.

Placek z malinami – przepis na szybkie ciasto na oleju

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 40 minut

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g malin,

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • 0,5 szklanki cukru,

  • 0,5 szklanki oleju,

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić szybki placek z malinami?

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Maliny przelej wodą i zostaw, żeby odciekły.

  3. Jajka ubij z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksując.

  4. Pod koniec miksowania dodaj olej.

  5. Ciasto wlej do formy i ułóż na nim maliny. Piecz ok. 40 minut.

  6. Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni