Tarta Tatin to klasyka francuskich wypieków. Zobacz na filmie, jak ją przygotować. Przepis na odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Tarta Tatin to rodzaj popularnej francuskiej tarty z jabłkami. Smakuje przepysznie i kusząco pachnie karmelem. Mam dla ciebie prosty przepis na ten smakołyk. Zrobisz i upieczesz całość na jednej patelni. Gwarantuję, że smak tego ciasta cię zachwyci. Przekonaj się i wypróbuj przepis na Tartę Tatin, czyli odwrócone ciasto z karmelizowanymi jabłkami.

W skrócie:

Najlepsze ciasto z jabłkami

Masz ochotę na pyszne ciasto z jabłkami? Polecam francuską Tartę Tatin. To przepyszny wypiek, którego nazwa pochodzi od nazwiska właścicielki francuskiego Hotelu Tatin, gdzie podaną ją po raz pierwszy. Obecnie przygotowuje się taką tartę na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić ją w zbliżonej do klasycznej wersji. Całość wykonuje się i piecze na jednej patelni. Miękkie pokryte karmelem jabłka cudownie kontrastują z kruchym, maślanym ciastem. Musisz spróbować!

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną Tartę Tatin.

Przepis na ciasto z jabłkami — Tarta Tatin

czas przygotowania: ok. 1 godzina
poziom trudności: łatwy

Tarta z karmelizowanymi jabłkami
To ciasto to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak zrobić francuską Tartę Tatin. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:
ciasto:

  • 180 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,

karmelizowane jabłka:

  • ok. 5-6 jabłek,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masła.

Jak zrobić Tartę Tatin z jabłkami?

  1. Mąkę przesiej na deskę lub stolnicę i posiekaj z zimnym masłem.
  2. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć kruche ciasto.
  3. Schowaj ciasto do lodówki na około 30 minut.
  4. Jabłka umyj obierz. Pokrój je w ćwiartki i wykrój gniazda nasienne.
  5. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier.
  6. Gdy masło z cukrem zaczną bulgotać, włóż jabłka okrągłą stroną do dołu.
  7. Zmniejsz ogień i smaż, aż jabłka zmiękną, a masło z cukrem nabiorą karmelowego koloru.
  8. Zimne ciasto rozwałkuj na kształt patelni.
  9. Połóż ciasto na karmelizowanych jabłkach. Za pomocą łyżki dociśnij brzegi ciasta w dół.
  10. Wstaw patelnię do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 30 minut.
  11. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika, odwróć je do góry nogami, pomagając sobie dużym półmiskiem lub talerzem — uważaj, karmel jest gorący, najlepiej załóż rękawice kuchenne.
To ciasto to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak zrobić francuską Tartę Tatin. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Tarta Tatin to klasyka francuskich wypieków. Zobacz na filmi...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni