Szybkie cynamonki z ciasta francuskiego na deser. Poznaj chrupiące ciastka, które zrobisz z 4 składników. Ten przysmak to ekspresowy frykas

Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Szukasz pomysłu na proste, szybkie i tanie ciastka do kawy? Upiecz ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. Wystarczy mieć cynamon, cukier trzcinowy, rodzynki i gotowe ciasto francuskie. Wystarczy 15 minut, aby rozsmakować się małym co nieco na deser.

W skrócie

Cynamonki z gotowego ciasta francuskiego często ratowały mnie z opresji, gdy wpadły koleżanki z niezapowiedzianą wizytą. W międzyczasie, gdy kawa gotuje się w kawiarce, możesz rozwinąć arkusz ciasta, posypać go cynamonem wymieszanym z cukrem, roztopionym masłem i namoczonymi rodzynkami. Zwijam je, kroję na ślimaczki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Co więcej, domowe cynamonki z ciasta francuskiego od czasu do czasu wzbogacam cienko pokrojonymi plastrami jabłka. W każdej z tych wersji powstaje obłędny przysmak.

Widok z góry na cynamonki z ciasta francuskiego na jasnym talerzu
Domowe cynamonki z ciasta francuskiego możesz wzbogacić dodatkiem rodzynek. freepik/topntp26/zdjęcie ilustracyjne

Cynamonki z ciasta francuskiego – szybki i smaczny przepis na podwieczorek

Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 15-20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 20 g roztopionego masła,
  • 30 g rodzynek.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić cynamonki z ciasta francuskiego?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzewam piekarnik do 190° Celsjusza.
  2. Ciasto francuskie w arkuszu rozwijam na blacie. Odstawiam, aby się lekko ogrzało i było elastyczne.
  3. Rodzynki zalewam gorącą wodą i odstawiam na 5 minut.
  4. W tym czasie rozpuszczam masło w małym garnku.
  5. W małej misce łączę cynamon z cukrem trzcinowym, dodaję masło i dokładnie mieszam.
  6. Na rozłożonym cieście francuskim rozsmarowuję masę cynamonową.
  7. Rodzynki odsączam na sitku z wody i rozkładam na cieście francuskim.
  8. Ciasto francuskie zwijam w rulon od dłuższego boku.
  9. Kroję na 2 cm krążki przy pomocy nici dentystycznej.
  10. Kładę cynamonki z ciasta francuskiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Cynamonki z ciasta francuskiego wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 12 minut, aż się zarumienią.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni