Szybkie ciasta z robota kuchennego. Ekspresowy sernik, pierniczki last minute, idealne pierogi i inne ciasta, które zrobisz w kilka minut

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Przygotowanie ciasta w robocie kuchennym zajmuje tylko kilka chwil
Przygotowanie ciasta w robocie kuchennym zajmuje tylko kilka chwil Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Najłatwiejszy sernik, pierniczki last minute, idealna drożdżówka, to tylko niektóre ciasta, które przygotujemy ekspresowo w robocie kuchennym. To duże ułatwienie dla osób, które nie nie mają czasu na wielogodzinne pieczenie i gotowanie przed świętami.

W skrócie

Wiele osób przygotowuje świąteczne potrawy i ciasta z pomocą robota kuchennego. Jest on bardzo przydatny, zwłaszcza gdy nie mamy czasu ani ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Dzięki temu urządzeniu odpadają nam takie prace, jak mozolne ucieranie składników czy wyrabianie ciast. Podpowiadamy, jak przygotować z pomocą robota kuchennego m.in. idealne ciasto na pierogi, ekspresowy sernik, pierniczki na ostatnią chwilę czy ciasto francuskie, które możemy zamrozić na zapas.

Ciasto kruche na spód do sernika - przepis na kruche ciasto z robota kuchennego

Składniki:

  • 150 g schłodzonego masła,
  • 250 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Jak przygotować kruche ciasto w robocie kuchennym?

  1. Wszystkie składniki umieściłam w naczyniu robota i miksowałam przez 30 sekund na średnich obrotach.
  2. Z takiej porcji ciasta można przygotować spód sernika lub jedną tartę.

Ekspresowy sernik przy użyciu robota

Składniki:

  • 1 kg białego półtłustego sera,
  • pół szklanki mąki,
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 8 jajek,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • szklanka cukru,
  • pół opakowania cukru wanilinowego.

Jak przygotować szybki sernik w robocie kuchennym?

  1. Białka oddzieliłam od żółtek.
  2. Do naczynia miksującego włożyłam wszystkie składniki oprócz białek, śmietanki i budyniu. Miksowałam 30 sekund na średnich obrotach.
  3. Białka i śmietankę miksowałam z budyniem przez 4 minuty. Dodałam do reszty składników i wymieszałam.
  4. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni i najpierw przez 10 minut podpiekłam spód z kruchego ciasta z poprzedniego przepisu.
  5. Na spód wylałam masę sernikową. Piekłam sernik niecałą godzinę.

Pierniczki z robota kuchennego

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g miodu,
  • 50 g cukru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • jajko,
  • łyżeczka kakao,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka przyprawy do piernika.

Jak przygotować pierniczki w robocie kuchennym?

  1. Do naczynia miksującego włożyłam masło i miód. Podgrzałam przez 3 minuty w temperaturze 60 stopni.
  2. Następnie dodałam do naczynia jajko, sodę, cukier, kakao, przyprawę piernikową oraz mąkę.
  3. Wyrabiałam ciasto przez 3 minuty.
  4. Gotowe ciasto schłodziłam w lodówce przez trzy godziny. Po tym czasie można je rozwałkować i piec pierniczki 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Idealne ciasto na pierogi z robota

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 125 ml przegotowanej wody,
  • szczypta soli.

Jak przygotować ciasto na pierogi w robocie kuchennym?

  1. Mąkę wsypałam do naczynia miksującego i stopniowo dodawałam wodę. Miksowałam przez dwie minuty.
  2. Wyjęłam gotowe ciasto z naczynia i zostawiłam na 15 minut, żeby odpoczęło.
  3. Uformowałam z ciasta kulę.
  4. Podzieliłam kulę na mniejsze części. Każdą część rozwałkowałam, a następnie wycinałam okręgi.
  5. Nałożyłam farsz i pozlepiałam pierogi.
  6. Wrzuciłam pierogi na gotującą się wodę, a od momentu wypłynięcia gotowałam 4 minuty. Wyjęłam łyżką cedzakową.

Ciasto drożdżowe na makowiec - przepis na ciasto drożdżowe z robota kuchennego

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 60 g drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Jak przygotować ciasto drożdżowe w robocie kuchennym?

  1. Do naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam drożdże i cukier. Przez minutę podgrzewałam w temperaturze 37 stopni.
  2. Dodałam mąkę, żółtka, masło i aromat wanilinowy. Nastawiłam wyrabianie ciasta na 2 minuty.
  3. Wyjęłam ciasto, przełożyłam do innej miski, przykryłam i zostawiłam do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Można nałożyć na nie warstwę masy makowej i zawinąć w roladę.

Ciasto francuskie z robota

Składniki:

  • 200 g mocno schłodzonego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • dwie łyżki zimnej wody,
  • sól.

Jak przygotować ciasto francuskie w robocie kuchennym?

  1. Do naczynia miksującego włożyłam masło, mąkę i sól. Miksowałam przez minutę na średnich obrotach, stopniowo dodając wodę. W razie potrzeby można dodać więcej wody wówczas ciasto będzie bardziej miękkie.
  2. Ciasto wyjęłam, rozwałkowałam na prostokąt i zawinęłam w papier do pieczenia.
  3. Tak przygotowane ciasto można wykorzystać od razu, np. do pasztecików z pieczarkami lub zamrozić.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.