Stary przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej. Sprawdź, jak zrobić wyborne pączki jak od babci

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Maria Ochorowicz-Monatowa przepis na pączki umieściła w dziale leguminy słodkie.
Maria Ochorowicz-Monatowa przepis na pączki umieściła w dziale leguminy słodkie. polona.pl/domena publiczna/Małgorzata Genca/PolskaPress
Udostępnij:
Szukacie starego, tradycyjnego przepisu na pączki? Z pomocą może przyjść „Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz-Monatowej, opublikowana w 1910 roku, która była skarbnicą wiedzy wielu gospodyń domowych. Przyświecała jej myśl: „W zdrowym ciele, zdrowa myśl”. Przyjrzeliśmy się jej przepisowi na pączki wyborne.

Przepisy Marii Ochorowicz-Monatowiej. Pączki i inne desery

Maria Ochorowicz-Monatowa urodziła się w 1866 roku. Najpierw wyszła za mąż za filozofa Juliusza Ochorowicza, następnie za krytyka literackiego Henryka Monata. W jej „Uniwersalnej książce kucharskiej” znajdziemy ponad 2200 przepisów na posiłki skromne i bardziej wyszukane. Są też ilustracje i kolorowe tablice, a wydawnictwo zostało wyróżnione na wystawie higienicznej w Warszawie.

W książce były też zawarte obszerne informacje o zastawie stołowej, zasadach przyjmowania gości i sposobie składania serwet. Jednak celebrując karnawał, warto zajrzeć do rozdziału poświęconego deserom.

Pączki jak dawniej u babci

Przepisy na tłusty czwartek Maria Ochorowicz-Monatowa zamieściła w dziale legumin słodkich. Tam znajdziemy najróżniejsze budynie, kremy i ciastka do kawy. Wśród słodkości wymieniane są przepisy na różnego rodzaju ptysie, pączki drożdżowe parzone, chrusty i faworki bez białek. Próbując wykonać przepis na wyborne pączki warto pamiętać, że funt mąki to około 500 g. Określenie mąka ryżana sucha prawdopodobnie odnosi się do mąki pszennej podobnej do krupczatki, a nie mąki ryżowej. Przepis zamieszczamy zgodnie z pisownią oryginalną. Natomiast określenie młode masło oznaczało jego świeżość.

Wyborne pączki - przepis Marii Ochorowicz-Monatowej

„Do ćwierć litra słodkiej śmietanki lekko zagrzanej, ale nie przegotowanej, wbić 12 żółtek, 5 łyżek stołowych sklarowanego młodego masła, 6 łyżek miałkiego cukru, 4 dkg drożdży, posolić i wszystko doskonale razem ubić na pianę, potem wsypać 1 ft. ryżanej suchej mąki, wlać kieliszek araku, wybijać łyżką na misce uważając, aby ciasto było tak wolne jak kładzione kluski. Gdy dostanie pęcherzyków, postawić w ciepłem miejscu do wyrośnięcia na całą godzinę, a potem wyrzucić na stolnicę i wyrabiać pączki jak poprzednie. Do smalcu, na którym się mają smażyć, dodać przed stopieniem dobrą łyżkę wody, a nie przypalają się i dobrze się smażą”.

Smacznego!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie