W skrócie
Smak Warszawy dla Ukrainy - charytatywna akcja w Hali Gwardii
Oprócz gotowania w Hali Gwardii był też wspólny posiłek przy wielkim stole z okazji wypadającej w niedzielę, 24 kwietnia prawosławnej Wielkanocy.
- Nie wszyscy wiedzą, że prawosławna Wielkanoc – ukraińska Pascha – odbywa się tydzień po naszej. Świętowanie jej to odmienne tradycje, inne potrawy, ale ta sama radość, życzliwość, nadzieja i wzajemność. Chcąc dać okazję do poznania się tych dwóch bliskich sobie, ale jednak różniących się kultur, postanowiliśmy zaprosić Polaków i Ukraińców do wspólnego stołu. Dlatego wymyśliliśmy »Smak Warszawy dla Ukrainy« – charytatywno-integracyjne wydarzenie, które da nam okazję do spotkania i dowiedzenia się więcej o naszych sąsiadach – mówił przed imprezą Marcin Nowacki, wiceprezes organizującego wydarzenie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.
Zobacz galerię zdjęć z charytatywnej akcji dla Ukrainy w Warszawie
Wielkanocne potrawy i wspólne gotowanie
W gronie zaproszonych do wspólnego gotowania znanych osobistości znaleźli się m.in.: dziennikarka Katarzyna Bosacka, restauratorka Agnieszka Kręglicka, kucharze Jan Kuroń, Matteo Brunetti, Dymitrij Babak z restauracji Baczewski w Warszawie, Michał Toczyłowski oraz zespół Pectus i Jarosław Kret, dziennikarz, podróżnik i prezenter pogody.
W menu przygotowanym w Hali Gwardii można było znaleźć wyśmienite dania, m.in.: faszerowane jajka, kiełbasę białą zapiekaną w piwie, sałatkę jarzynową, pastę alla sorrentina, tradycyjny ukraiński barszcz na uszach wieprzowych, żurek (wegański i z kiełbasą), sernik ukraiński, sernik z sosem wiśniowym oraz tradycyjną, wielkanocną paschę. Chętnych do skosztowania potraw i wsparcia walczącej Ukrainy nie brakowało. Dochód z akcji zostanie przekazany na pomoc medyczną dla Szpitala Dziecięcego w Iwano-Frankowsku.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni: