Smak Warszawy dla Ukrainy. Bosacka, Kuroń, Bobak i Kret gotowali charytatywnie w Hali Gwardii. Zobacz zdjęcia

opr. Monika Witkowska
W Hali Gwardii wspólnie gotowali m.in. Dymitrij Babak z restauracji Baczewski w Warszawie oraz dziennikarz, podróżnik i prezenter pogody Jarosław Kret.
W Hali Gwardii wspólnie gotowali m.in. Dymitrij Babak z restauracji Baczewski w Warszawie oraz dziennikarz, podróżnik i prezenter pogody Jarosław Kret. Szymon Starnawski
Katarzyna Bosacka, Matteo Brunetti, Agnieszka Kręglicka, Jan Kuroń, a także inni znakomici, polscy i ukraińscy kucharze w sobotę, 23 kwietnia, gotowali charytatywnie w warszawskiej Hali Gwardii. Nie zabrakło ukraińskiego barszczu, serników, paschy oraz innych pyszności związanych z Wielkanocą - katolicką i prawosławną. Celem akcji było zebranie funduszy na pomoc medyczną dla Ukrainy.

W skrócie

Smak Warszawy dla Ukrainy - charytatywna akcja w Hali Gwardii

Oprócz gotowania w Hali Gwardii był też wspólny posiłek przy wielkim stole z okazji wypadającej w niedzielę, 24 kwietnia prawosławnej Wielkanocy.

- Nie wszyscy wiedzą, że prawosławna Wielkanoc – ukraińska Pascha – odbywa się tydzień po naszej. Świętowanie jej to odmienne tradycje, inne potrawy, ale ta sama radość, życzliwość, nadzieja i wzajemność. Chcąc dać okazję do poznania się tych dwóch bliskich sobie, ale jednak różniących się kultur, postanowiliśmy zaprosić Polaków i Ukraińców do wspólnego stołu. Dlatego wymyśliliśmy »Smak Warszawy dla Ukrainy« – charytatywno-integracyjne wydarzenie, które da nam okazję do spotkania i dowiedzenia się więcej o naszych sąsiadach – mówił przed imprezą Marcin Nowacki, wiceprezes organizującego wydarzenie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.

Zobacz galerię zdjęć z charytatywnej akcji dla Ukrainy w Warszawie

Wielkanocne potrawy i wspólne gotowanie

W gronie zaproszonych do wspólnego gotowania znanych osobistości znaleźli się m.in.: dziennikarka Katarzyna Bosacka, restauratorka Agnieszka Kręglicka, kucharze Jan Kuroń, Matteo Brunetti, Dymitrij Babak z restauracji Baczewski w Warszawie, Michał Toczyłowski oraz zespół Pectus i Jarosław Kret, dziennikarz, podróżnik i prezenter pogody.

W menu przygotowanym w Hali Gwardii można było znaleźć wyśmienite dania, m.in.: faszerowane jajka, kiełbasę białą zapiekaną w piwie, sałatkę jarzynową, pastę alla sorrentina, tradycyjny ukraiński barszcz na uszach wieprzowych, żurek (wegański i z kiełbasą), sernik ukraiński, sernik z sosem wiśniowym oraz tradycyjną, wielkanocną paschę. Chętnych do skosztowania potraw i wsparcia walczącej Ukrainy nie brakowało. Dochód z akcji zostanie przekazany na pomoc medyczną dla Szpitala Dziecięcego w Iwano-Frankowsku.

W Hali Gwardii wspólnie gotowali m.in. Dymitrij Babak z restauracji Baczewski w Warszawie oraz dziennikarz, podróżnik i prezenter pogody Jarosław Kret.

Smak Warszawy dla Ukrainy. Bosacka, Kuroń, Bobak i Kret goto...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni