Smak Warszawy dla Ukrainy. Bosacka, Kuroń, Bobak i Kret gotowali charytatywnie w Hali Gwardii. Zobacz zdjęcia

opr. Monika Witkowska
W Hali Gwardii wspólnie gotowali m.in. Dymitrij Babak z restauracji Baczewski w Warszawie oraz dziennikarz, podróżnik i prezenter pogody Jarosław Kret.
W Hali Gwardii wspólnie gotowali m.in. Dymitrij Babak z restauracji Baczewski w Warszawie oraz dziennikarz, podróżnik i prezenter pogody Jarosław Kret. Szymon Starnawski
Katarzyna Bosacka, Matteo Brunetti, Agnieszka Kręglicka, Jan Kuroń, a także inni znakomici, polscy i ukraińscy kucharze w sobotę, 23 kwietnia, gotowali charytatywnie w warszawskiej Hali Gwardii. Nie zabrakło ukraińskiego barszczu, serników, paschy oraz innych pyszności związanych z Wielkanocą - katolicką i prawosławną. Celem akcji było zebranie funduszy na pomoc medyczną dla Ukrainy.

W skrócie

Smak Warszawy dla Ukrainy - charytatywna akcja w Hali Gwardii

Oprócz gotowania w Hali Gwardii był też wspólny posiłek przy wielkim stole z okazji wypadającej w niedzielę, 24 kwietnia prawosławnej Wielkanocy.

- Nie wszyscy wiedzą, że prawosławna Wielkanoc – ukraińska Pascha – odbywa się tydzień po naszej. Świętowanie jej to odmienne tradycje, inne potrawy, ale ta sama radość, życzliwość, nadzieja i wzajemność. Chcąc dać okazję do poznania się tych dwóch bliskich sobie, ale jednak różniących się kultur, postanowiliśmy zaprosić Polaków i Ukraińców do wspólnego stołu. Dlatego wymyśliliśmy »Smak Warszawy dla Ukrainy« – charytatywno-integracyjne wydarzenie, które da nam okazję do spotkania i dowiedzenia się więcej o naszych sąsiadach – mówił przed imprezą Marcin Nowacki, wiceprezes organizującego wydarzenie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.

Zobacz galerię zdjęć z charytatywnej akcji dla Ukrainy w Warszawie

Wielkanocne potrawy i wspólne gotowanie

W gronie zaproszonych do wspólnego gotowania znanych osobistości znaleźli się m.in.: dziennikarka Katarzyna Bosacka, restauratorka Agnieszka Kręglicka, kucharze Jan Kuroń, Matteo Brunetti, Dymitrij Babak z restauracji Baczewski w Warszawie, Michał Toczyłowski oraz zespół Pectus i Jarosław Kret, dziennikarz, podróżnik i prezenter pogody.

W menu przygotowanym w Hali Gwardii można było znaleźć wyśmienite dania, m.in.: faszerowane jajka, kiełbasę białą zapiekaną w piwie, sałatkę jarzynową, pastę alla sorrentina, tradycyjny ukraiński barszcz na uszach wieprzowych, żurek (wegański i z kiełbasą), sernik ukraiński, sernik z sosem wiśniowym oraz tradycyjną, wielkanocną paschę. Chętnych do skosztowania potraw i wsparcia walczącej Ukrainy nie brakowało. Dochód z akcji zostanie przekazany na pomoc medyczną dla Szpitala Dziecięcego w Iwano-Frankowsku.

W Hali Gwardii wspólnie gotowali m.in. Dymitrij Babak z restauracji Baczewski w Warszawie oraz dziennikarz, podróżnik i prezenter pogody Jarosław Kret.

Smak Warszawy dla Ukrainy. Bosacka, Kuroń, Bobak i Kret goto...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie