W skrócie
Śledzie z żurawiną to danie, które można przygotować tuż przed podaniem lub zrobić w słoiku i przechowywać w lodówce na później. Z czasem smak owoców jeszcze bardziej się rozwinie, a namoczona wcześniej żurawina nabierze smaku z oleju i octu jabłkowego.
Śledzie z żurawiną – przepis na proste danie
Liczba porcji: dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 45 minut (w tym 30 minut moczenia żurawiny) + 5 godzin w lodówce
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
Jak zrobić śledzie z żurawiną?
Przygotowanie:
- Śledzie z solanki przed krojeniem warto wymoczyć w wodzie. Następnie ryby należy osuszyć i pokroić na mniejszej kawałki.
- W dużej szklanej misce lub słoiku należy umieścić pokrojone śledzie wraz z przyprawami. Potem dolej ocet jabłkowy.
- Cebulę należy obrać, umyć i posiekać w piórka. Cebulę można przepłukać wrzątkiem, ale nie jest to konieczne. Posiekaną cebulę należy umieścić w misce ze śledziami. Świetnie smakują także śledzie z żurawiną i czerwoną cebulką.
- Suszoną żurawinę należy namoczyć we wrzątku na 20-30 minut. Wystarczy tyle wody, aby przykryła owoce. Po tym czasie należy żurawinę odcedzić i dodać do śledzi.
- Śledzie z żurawiną polej olejem rzepakowym. Na koniec delikatnie wymieszaj.
- Takie śledzie z żurawiną wstaw do lodówki na kilka godzin. Śledzie z żurawiną i cebulą w słoiku mogą być przechowywane nawet przez tydzień.
Dodatek do śledzi
Intrygującym połączeniem smaków są śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną. Słodko-kwaśny smak żurawiny znakomicie uzupełnia słony i pikantny smak pomidorów. W słoiku można też przygotować warstwowe śledzie z żurawiną. Wystarczy podzielić porcje śledzia, żurawiny, cebuli i suszonych pomidorów i układać je po kolei w szklanym naczyniu. Zamiast suszonych owoców można też użyć świeżej żurawiny. Należy ją ugotować we wrzątku przez 5-7 minut, aż będzie lekko twarda. Do śledzi z żurawiną można dodać pokroją w plastry gruszkę lub jabłka.
Sprawdź także: Śledzie z boczniaków na Boże Narodzenie. Wegański przepis na danie inspirowane marynowaną rybą. Zjedzą ją nawet mięsożercy
Nie tylko cebula do śledzia
Śledzie z żurawiną można także zrobić w łagodniejszej wersji, stosując świeżego pora. Warzywo należy dokładnie umyć, oczyścić i pokroić białą część. Następnie warzywo trzeba przelać wrzątkiem, osuszyć i dodać zamiast cebuli. Pyszne są także śledzie z żurawiną i czosnkiem. Te szczególnie przypadną do gustu miłośnikom odważnych kulinarnych kombinacji.
Zobacz także: Pasztet z żurawiną na Boże Narodzenie. Przepis na mięsną przystawkę. Wyśmienity pasztet drobiowy z suszoną żurawiną
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?