Popularny bloger poleca śledzie z gorczycą i prażonymi orzechami na święta. Poznaj sprawdzony przepis nie tylko na Boże Narodzenie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Proste i aromatyczne śledzie z gorczycą i orzechami to wyjątkowa przekąska na świąteczny stół.
Proste i aromatyczne śledzie z gorczycą i orzechami to wyjątkowa przekąska na świąteczny stół. materiały prasowe Wydawnictwo PurpleBook
Delikatne śledzie z gorczycą i prażonymi orzechami to wyjątkowy rarytas. Przepis pochodzi z książki „Święta, święta i po świętach” autorstwa Pawła Płaczka. Znany bloger kulinarny zdradza, że jest to jego ulubiona wersja podania odświętnej ryby. Zobacz przepis na rozpływające się w ustach śledzie z gorczycą i prażonymi orzechami.

W skrócie

Trudno wyobrazić sobie święta bez stołu zastawionego śledziami. Przekąska przygotowana z ziarnami gorczycy i uprażonymi orzechami włoskimi to idealny przysmak na wieczerzę wigilijną. Paweł Płaczek, autor bloga Take my cake i czterech książek kulinarnych, podkreśla, że duszona i lekko słodka cebula pomieszana z zalewą octową i gorczycą tworzy genialną mieszankę. Według autorka to bardzo prosty przepis, który sprawdzi się nie tylko od święta.

Śledzie z gorczycą i prażonymi orzechami – prosty przepis

Liczba porcji: 5-6.
Czas przygotowania: 20 minut + kilkanaście godzin marynowania w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 400 g śledzi w oleju,
  • 2–3 cebule,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 11/3 szklanki octu (np. jabłkowego albo winnego),
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3–4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2–3 listki laurowe,
  • 3–4 łyżki ziarenek gorczycy,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść suszonej żurawiny.

Jak zrobić śledzie z gorczycą i orzechami włoskimi?

Przygotowanie:

  1. Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy cukier, sól i smażymy na małym ogniu ok. 10 minut.
  2. Dolewamy ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat.
  3. Na koniec dorzucamy gorczycę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  4. W tym czasie prażymy orzechy na suchej patelni.
  5. Gdy zaczną być lekko złociste i chrupiące, siekamy je na drobniejsze kawałki i odstawiamy do wystudzenia.
  6. Gdy cebula będzie zimna, dodajemy żurawinę i prażone orzechy. Całość mieszamy.
  7. W słoiku układamy warstwę śledzi pokrojonych na mniejsze kawałki na przemian z porcją cebuli.
  8. Wstawiamy do lodówki. Takie śledzie najlepsze są po kilkunastu godzinach, kiedy smaki wszystkich składników w pełni się połączą.

Przepisy na święta Pawła Płaczka

W książce „Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok” Paweł Płaczek zebrał tradycyjne przepisy na dania takie jak barszcz czerwony na zakwasie, a także takie w nowoczesnym wydaniu. Na przykład autor książki proponuje niecodzienną sałatkę z cytrusów z makiem i sosem winegret. Wśród ciast, które wywołają zachwyt wśród zaproszonych gości i domowników znaleźć można sernik z dodatkiem całych pierników.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.