W skrócie
Śledzie po kaszubsku to jedna z moich ulubionych potraw na święta. Świetnie sprawdzają się także na przystawkę w czasie karnawału. Ich czerwony kolor, słodkie rodzynki i piękny aromat korzennych przypraw od razu wprawia wszystkich w odświętny nastrój. Sprawdzą się także na każdą inną okazję jak imieniny czy spotkania z bliskimi.
Przygotowanie śledzi po kaszubsku, będzie znacznie szybsze i łatwiejsze, jeśli zamiast śledzi z solanki (które wymagają płukania i moczenia w wodzie i mleku) wybierzesz gotowe filety w oleju.
Sprawdź także: Jak stosować cynamon? Najlepsze przepisy z cynamonem nie tylko na słodko. Aż 13 przepisów na korzenne pyszności
Przepis na śledzie po kaszubsku
czas przygotowania: ok. 30 minut + moczenie śledzi
porcja dla ok. 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych,
- 3 duże cebule ( czerwone lub zwykłe),
- pół szklanki rodzynek,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki ostrej papryki lub chili,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 150 ml wody,
- 200 ml mleka – do moczenia śledzi.
Jak zrobić śledzie po kaszubsku?
- Filety śledziowe wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zmień wodę, dodaj mleko i odstaw na około godzinę (czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone)
- Śledzie wyjmij z mleka, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę (podsmaż, aż zacznie błyszczeć).
- Dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody (ok. 150 ml), przyprawy i rodzynki, wszystko wymieszaj i podduś na małym ogniu przez ok. 10 minut, do odpowiedniej miękkości cebulki. Wystudź.
- Przełóż śledzie do salaterki i układaj warstwowo z pomidorowo-cebulowym sosem. Jeśli chcesz je przechować dłużej, to ułóż je warstwami w słoiku i schowaj do lodówki.
Zobacz także: Śledzie z żurawiną na świąteczną przystawkę. Przepis na smaczną rybę w słodkiej odsłonie. Sekret tkwi w jednym składniku
Zobacz przepisy świąteczne ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?