Najprostszy sernik na zimno z jagodami i galaretką. Doskonałe ciasto bez pieczenia na lato. Prosty przepis na sernik z sera z wiaderka

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sernik na zimno z jagodami i galaretką to idealny deser na lato
Sernik na zimno z jagodami i galaretką to idealny deser na lato 123rf/sonymega/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz prostego przepisu na ciasto bez pieczenia, które można podać latem? Sernik na zimno z jagodami przygotujesz w kilka chwil z łatwo dostępnych składników. Wystarczy je ze sobą połączyć, a potem schłodzić. To idealny deser na rodzinne spotkania, zwłaszcza latem.

W skrócie:

Sernik na zimno to najlepsze ciasto na upały. Polecam ci zwłaszcza przepis na sernik z jagodami, ponieważ jest bardzo prosty do przygotowania i niesamowicie smaczny. Nie musisz nawet piec do niego spodu. Zrobisz go z pokruszonych ciastek wymieszanych z masłem. Masę sernikową zrobimy z sera z wiaderka, którą wystarczy wymieszać z musem jagodowym oraz żelatyną. Wszystko jest banalnie proste do przygotowania, zajmuje naprawdę kilka chwil. Potem pozostaje już tylko schłodzić sernik w lodówce. To najtrudniejsza część, bo trzeba poczekać kilka godzin, aż masa stężeje i zrobi się zimna. Efekt jest za to wspaniały. Ten sernik na zimno z jagodami smakuje wszystkim.

Sernik na zimno z jagodami – przepis na biszkoptach

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Porcja: standardowa tortownica

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g jagód,

  • 150 g kruchych ciastek lub biszkoptów,

  • 100 g masła,

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka,

  • 200 ml śmietanki 30%,

  • 4 łyżki cukru pudru,

  • 35 g żelatyny w proszku,

  • opakowanie galaretki jagodowej, wiśniowej lub truskawkowej.

Jak zrobić sernik na zimno z jagodami i galaretką?

  1. Jagody dokładnie umyłam, umieściłam na sitku i przelałam gorącą wodą (powinna mieć 60 stopni). Zostawiłam, żeby odciekły.

  2. W rondelku rozpuściłam masło.

  3. W osobnym rondelku ugotowałam galaretkę. Zostawiłam do ostudzenia.

  4. Zblendowałam ciastka, dodałam do nich masło i wymieszałam. Ułożyłam je na spodzie tortownicy, lekko ugniatając.

  5. Żelatynę rozpuściłam w łyżce ciepłej wody.

  6. Połowę jagód zblendowałam z 2 łyżkami cukru pudru.

  7. W misce połączyłam ser z wiaderka ze śmietanką i 2 łyżkami cukru pudru. Zmiksowałam na gładką masę.

  8. Dodałam do masy żelatynę, zblendowane jagody i ponownie zmiksowałam.

  9. Dodałam kolejną część jagód i wymieszałam je z masą delikatnie za pomocą szpatułki. Masę wlałam do tortownicy. Wstawiłam do lodówki na godzinę.

  10. Wyjęłam sernik, wyłożyłam na wierzch pozostałe jagody i zalałam galaretką. Wstawiłam do lodówki jeszcze na 3 godziny.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni