Sałatka z ryżem, kukurydzą i papryką. Bajecznie pyszna i zadziwiająco łatwa do zrobienia. Obiecuję, że oszalejesz na jej punkcie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Sałatka z ryżem, papryką i kukurydzą to doskonała propozycja na każdą imprezę. Robi się ją bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Efekt jest zaskakująco smaczny, a sałatka znika w mig. Można przyrządzić ją w wersji wegetariańskiej lub z piersią z kurczaka. Jest bardzo pożywna, a jej smak wręcz uzależnia.

W skrócie

Proponuję ci dzisiaj jedną z tych sałatek, na które wszyscy dosłownie się rzucają. Kiedy pojawia się na stole, znajomi pytają o przepis i nie mogą uwierzyć, że zawiera tylko kilka bardzo prostych i łatwo dostępnych składników. Dodatkowo, sałatka z ryżu jest bardzo pożywna. Jego neutralny smak świetnie podkręca papryka, a kukurydza i fasola są doskonałym uzupełnieniem. Kolejnym ważnym składnikiem jest koperek, który dopełnia całości i sprawia, że sałatka z ryżem ma charakterystyczny aromat. Nie jadam mięsa, więc tym razem zrobiłam wersję wegetariańską, ale śmiało możesz dodać do sałatki pokrojoną pierś z kurczaka. Jeśli wypróbujesz ten przepis choć raz, na pewno będziesz regularnie do niego wracać.

Sałatka z ryżem, kukurydzą i papryką to jeden z imprezowych hitów. Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak ją przygotować - krok po kroku.
Sałatka z ryżem, kukurydzą i papryką to jeden z imprezowych hitów. Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak ją przygotować - krok po kroku. Karolina Głogowska

Sałatka z ryżem – przepis na imprezę lub szybką kolację

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka ryżu jaśminowego,
  • 100 g żółtego sera w kawałku,
  • pieczona pierś kurczaka (opcjonalnie),
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • duża czerwona papryka,
  • pęczek szczypiorku,
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • sól, pieprz.

Na kolejnych zdjęciach naszej galerii zobaczysz, jak przygotować sałatkę z ryżem krok po kroku.

Polecam także: Wyśmienita sałatka z kuskusem. Ważny jest jeden trik

Jak przygotować sałatkę z ryżu, kukurydzy, fasoli i papryki?

  1. Ryż ugotowałam na sypko według przepisu na opakowaniu. U mnie było to 15 minut, ważne, aby ryż nie był rozgotowany. Następnie zostawiłam go do całkowitego wystudzenia.
  2. W tym czasie starłam ser na grubych oczkach tarki i pokroiłam drobno czerwoną paprykę.
  3. W salaterce umieściłam ryż, dodałam kukurydzę, fasolę, paprykę oraz ser.
  4. Posiekałam koperek i także dodałam do sałatki. Wymieszałam całość.
  5. W osobnej miseczce wymieszałam jogurt z majonezem, solą i pieprzem. Dodałam do sałatki i wymieszałam.
  6. Zostawiłam na 30 minut, aby składniki się przegryzły. Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach, a nawet następnego dnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni