Sałatka z kuskusem będzie hitem każdej imprezy. Nie zalewaj kuskusu wodą, wykorzystaj mój trik. Eksplozja smaku i zachwyt murowany!

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaku
Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaku Karolina Głogowska
Sałatka z kuskusem to idealny pomysł na imprezę, ale także lekką, pyszną kolację. Wystarczy pokroić warzywa i wsypać do nich kuskus, który nasiąknie ich sokiem. Zachwyt murowany. Można ją jeść jako dodatek do pieczonych mięs lub solo. Jest tak pyszna, że znika niemal natychmiast.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na moją ulubioną sałatkę z kuskusem. Kiedy robię ją na imprezę, po kilkunastu minutach zostaje pusta salaterka. Najczęściej przygotowuję ją jednak sama dla siebie i muszę przyznać, że znika tak samo szybko. Inspiracją dla tej sałatki z kuskusem jest libańskie tabbouleh. Często nazywa się je libańską sałatką, ale tak naprawdę to przystawka, gdzie główną rolę odgrywają zioła, ledwo oprószone kaszą bulgur. Warzywa, takie jak ogórek czy pomidor, a czasem papryka, stanowią tu niezobowiązujący dodatek. Zmodyfikowałam ten przepis po swojemu i w mojej sałatce jest sporo warzyw, ale za to drobno posiekanych, tak jak w oryginalnym tabbouleh. To znacząco wpływa na smak dania. Kolejny ważny trik dotyczy kuskusu. Nie zalewam go wrzątkiem, tylko wsypuję do warzyw, które puściły sok i odstawiam na pół godziny. Spróbuj tej metody, a zobaczysz, jaką robi różnicę.

Zobacz, jak krok po kroku zrobić sałatkę z kuskusem

Sałatka z kuskusem i warzywami – lekka przekąska na imprezę

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka suchego kuskusu,
  • ogórek wąż,
  • czerwona papryka,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilkanaście oliwek zielonych,
  • duży pęczek pietruszki,
  • pęczek mięty,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Polecam także: Fenomenalna surówka z kapusty do słoika. Ułatw sobie życie

Jak przygotować pyszną sałatkę z kuskusem?

  1. Najpierw obieram ogórka i kroję go na drobną kostkę. Wszystkie warzywa w tej sałatce powinny być drobno pokrojone. Umieszczam ogórka w salaterce, solę, żeby puścił sok i odstawiam.
  2. W tym czasie kroję drobno paprykę, pomidorki, a nawet oliwki.
  3. Siekam pietruszkę, dodaję ją z pozostałymi warzywami do ogórka i odstawiam na 20 minut.
  4. Po tym czasie dosypuję do warzyw szklankę kuskusu. Nie trzeba zalewać go wrzątkiem, wystarczy jeśli wchłonie sok z warzyw. Dzięki temu sałatka będzie smaczniejsza. Odstawiam wszystko na pół godziny.
  5. Na koniec dodaję do sałatki sok z cytryny oraz oliwę, która zamyka smak. Solę, doprawiam pieprzem i sałatka gotowa.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.