Sałatka z cukinii na zimę. Przepis na domowe przetwory z cukinii. Jak prawidłowo wekować słoiki?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Planujesz przetwory z cukinii? Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Planujesz przetwory z cukinii? Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Przygotuj sobie pyszne przetwory na zimę. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na sałatkę z cukinii, którą możesz przechowywać nawet przez cały rok. Doprawiona czosnkiem, pietruszką i koperkiem smakuje wyśmienicie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przełożyć do słoików. Sprawdź, jak prawidłowo wekować przetwory i jak zrobić sałatkę z cukinii na zimę.

Spis treści

Domowe przetwory

Domowe przetwory to najlepszy pomysł na przechowanie smaków lata i jesieni na cały rok. Warto poświęcić czas, by przygotować np. pyszne, owocowe dżemy czy sałatki warzywne i cieszyć się nimi, gdy tyko najdzie nas ochota na taki przysmak. To także sposób na oszczędności. Warzywa np. cukinia czy papryka kosztują znacznie mniej i lepiej smakują, gdy jest na nie sezon niż kupowane zimą w supermarketach.

Najpopularniejsze przetwory to:

  • pikle ogórkowe,
  • ogórki kiszone,
  • sałatka z cukinii,
  • papryka w occie,
  • marynowane pieczarki,
  • śliwki w occie,
  • dżemy i konfitury owocowe.

Jeśli mamy nadmiar owoców np. wiśni to możemy przygotować z nich także sok, wiśnie w syropie czy dla dorosłych - wiśniową nalewkę.

Jak wekować przetwory?

By móc cieszyć się domowymi przetworami przez cały rok to należy je odpowiednio wekować, czyli pasteryzować. Dzięki temu owoce i warzywa zachowają na długo swój smak i wartości odżywcze.

Pasteryzacja to sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 70 do 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu niszczymy znajdujące się w produktach drobnoustroje czy enzymy, które przyczyniają się do psucia przetworów.

Jest kilka sposobów na wekowanie przetworów. Najpopularniejsze metody to wekowanie na mokro i na sucho. Ważne, by ściśle przestrzegać kilku reguł, aby nasza praca nie poszła na marne.

Wekowanie na mokro w garnku

Wekowanie na mokro wymaga nieco wprawy. Można użyć specjalnego garnka do wekowania lub użyć zwykłego, a na jego dno położyć bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki z przetworami, tak by się nie dotykały. Zalej całość wodą do 3/4 wysokości i wstaw na mały gaz. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj około 20 minut. Gotowe wyjmij i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Wekowanie na sucho w piekarniku

Inną metodą jest wekowanie na sucho, czyli w piekarniku. Słoiki ustawiamy na blaszce do pieczenia, tak by nie dotykały się ściankami. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza i podgrzewamy słoiki przez około 20 minut. Gotowe zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Do tej metody nadają się tylko słoiki typu twist off, ponieważ słoiki weck mają gumowe elementy, które uszkodzą się w wysokiej temperaturze.

Naczynia do przetworów

Do przygotowywania przetworów na zimę warto wybrać odpowiednie naczynia. Najlepsze są szklane słoiki, odporne na działanie wysokiej temperatury. Do wyboru są:

  • słoiki typu twist-off czyli słoiki o krawędziach ze specjalnym gwintem, do którego idealnie pasuje blaszana zakrętka,
  • słoiki typu weck, które mają szklane zakrętki i specjalną gumkę.

Sok, ketchup czy sos można przygotować w szklanych butelkach. Są one również dostępne w dwóch opcjach: z profilowaną zakrętką lub z zapięciem z gumką.

Przetwory z cukinii

Jednym z warzyw, które idealnie nadają się do przygotowywania domowych przetworów jest cukinia. Można przygotować z niej np.:

  • sałatkę z cukinii,
  • pikle z cukinii,
  • dżem z cukinii,
  • ketchup z cukinii.

Mam dla ciebie przepis na pyszną i bardzo prostą do przygotowania sałatkę z cukinii. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Na koniec tylko przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Proponuję wybrać metodę na sucho.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować sałatkę z cukinii na zimę:

Przepis na sałatkę z cukinii na zimę

(porcja na 10 słoików półlitrowych, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Życzymy smacznego!
Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 4 kg cukinii,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 1 główka czosnku,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • 12 łyżeczek soli,
  • pół szklanki cukru
  • szklanka oleju,
  • szklanka octu.

Jak zrobić sałatkę z cukinii na zimę?

  1. Umyj i osusz warzywa.
  2. Cukinię pokrój na cienkie talarki. Możesz w tym celu użyć tarki, obieraczki do warzyw czy po prostu nożyka.
  3. Marchewkę pokrój podobnie jak cukinię, na małe talarki.
  4. Cebulkę posiekaj w piórka,
  5. Czosnek pokrój drobno.
  6. Posiekaj natkę pietruszki i koperek.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce lub garnku.
  8. Zalej warzywa mieszanką octu, oleju, soli i cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Przykryj warzywa folią spożywczą i odstaw na około pół godziny.
  10. W tym czasie umyj dokładnie i wysusz słoiki i nakrętki.
  11. Przełóż sałatkę do słoików i zakręć.
  12. Na blaszce do pieczenia połóż dwa arkusze papieru do pieczenia.
  13. Ułóż słoiki na blaszce tak, by się nie dotykały.
  14. Wstaw do zimnego piekarnika, a następnie włącz go na temperaturę 120 stopni Celsjusza.
  15. Gdy piekarnik się nagrzeje odmierz 20 minut.
  16. Po 20 minutach wyłącz piekarnik i zostaw zamknięty ze słoikami w środku.
  17. Po około godzinie wyjmij słoiki i odkręć je wieczkiem do dołu.
  18. Zostaw do całkowitego wystudzenia.
  19. Sałatka z cukinii jest gotowa.
Planujesz przetwory z cukinii? Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Sałatka z cukinii na zimę. Przepis na domowe przetwory z cuk...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

miejsce #1

Bosch

Bosch OptiMUM MUM9B34S27

2 760,00 zł2 139,00 zł-23%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie