Ruszył Restaurant Week 2023. Znamy ceny festiwalowych dań. Zobacz, gdzie, co i jak zjeść posiłki w ramach wiosennej akcji

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Restauracja Koku Sushi z Białegostoku proponuje delikatny sernik japoński na słodko-słonym kruchym spodzie z polewą z białej czekolady i matchy i w towarzystwie purée z yuzu.
Restauracja Koku Sushi z Białegostoku proponuje delikatny sernik japoński na słodko-słonym kruchym spodzie z polewą z białej czekolady i matchy i w towarzystwie purée z yuzu. materiały prasowe Restaurant Week
Wiosenna edycja smakowitego festiwalu Restaurant Week przebiega pod hasłem Food Sounds Good. Tym razem smakosze będą mogli skosztować wyjątkowego menu od 22 marca do 30 kwietnia 2023 roku. Wśród miast, które dołączyły do inicjatywy, są między innymi Warszawa, Lublin, Wrocław, Poznań i Radom. Strona Kuchni jest patronem medialnym wydarzenia.

W skrócie

Restaurant Week jest cykliczną inicjatywą kulinarną, której zadaniem jest zachęcenie gości restauracji do zjedzenia wyjątkowych dań ze specjalnie stworzonego menu w atrakcyjnych cenach. Tym razem nie chodzi wyłącznie o zmysł smaku, bo organizatorzy stawiają na wsłuchanie się w jedzoną potrawę.

– Czy wiesz, że to, co słyszymy, odgrywa niebagatelną rolę w tym, jak odczuwamy smak? Chrupanie, przeżuwanie, krojenie, siekanie, ale również dźwięki gwarnej restauracji, stukot talerzy czy kieliszków uczestniczą w tworzeniu polisensorycznego doświadczenia i doznawania smaków, a także pobudzają nasz apetyt! – deklarują organizatorzy Restaurant Week 2023.

Zobacz w galerii przykładowe dania dostępne w wiosennej edycji Restaurant Week 2023.

Rezerwacja stolika w ramach Restaurant Week

Od 10 lutego można rezerwować menu przez stronę internetową akcji Restaurant Week. Na stronie wydarzenia należy wybrać miasto, restauracje, wersję menu, datę i godzinę wizyty. Do wyboru są dwa rodzaje menu: mięsne i wegetariańskie. Stolik można zarezerwować dla minimum 2 osób na 90 minut. Należy dokonać tego przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem podczas trwania wydarzenia. Dostępnym terminem na realizację rezerwacji jest czas trwania festiwalu, czyli od 22 marca do 30 kwietnia 2023 roku.

Ile kosztuje menu?

Jedno menu składa się z trzech dań określanych przez organizatorów jako „koncertowe kompozycje” wraz z wyjątkowym drinkiem Martini Fiero, w cenie 69 złotych za osobę. Ponadto dzięki współpracy z Visa Goście Festiwalu będą mogli skorzystać z rabatu na rezerwację za pośrednictwem programu Visa Benefit. Tak, jak w poprzedniej edycji, dzięki usłudze Klarna będzie można zapłacić za rezerwację po 30 dniach.

Gdzie zjeść w ramach Restaurant Week 2023?

Tym razem w festiwalu bierze blisko 400 restauracji, które znajdują się w 13 regionach w całej Polsce. Festiwal będzie odbywał się w takich miastach, jak:

  • Warszawa,
  • Radom,
  • Białystok,
  • Kraków,
  • Wieliczka,
  • Kryspinów,
  • Lublin,
  • Łódź,
  • Poznań,
  • Rzeszów,
  • Szczecin,
  • Wrocław.

Na Śląsku można dołączyć do akcji w Gliwicach, Bielsko-Białej, Katowicach, Brennej, Częstochowie i Zabrzu. Goście z Warmii i Mazur mogą zarezerwować miejsce w Olsztynie, Giżycku i Mikołajkach. Mieszkańców Trójmiasta zachęcamy do spotkań przy smakowitym jedzeniu w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.

Restauracje szanują jedzenie

Restaurant Week jest akcją, która tworzona jest w duchu zero waste. Organizatorzy mówią otwarcie, że dzięki planowaniu i rezerwacji menu marnowanie żywności w lokalach gastronomicznych ograniczone jest do minimum. Szefowie kuchni gotują festiwalowe menu z poszanowaniem produktów, by jak najlepiej wykorzystywać je w kuchni.

Strona Kuchni objęła wydarzenie patronatem medialnym.

Restauracja Koku Sushi z Białegostoku proponuje delikatny sernik japoński na słodko-słonym kruchym spodzie z polewą z białej czekolady i matchy i w towarzystwie purée z yuzu.

Ruszył Restaurant Week 2023. Znamy ceny festiwalowych dań. Z...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni