W skrócie:
Smaczne prezenty do tej pory kojarzyły się z własnoręcznie upieczonymi pierniczkami, pakowaniem ich w ozdobny papier, w celofan i dekorowaniem wstążką. Takie ciastka dawano w ramach skromnego, ale znaczącego prezentu bliskim. Dzięki temu wiedzieli, że myślano o nich podczas wykrawania pierników. Do tej pory prezentem były bony do spa, teatru lub wycieczki na weekend. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, umiejętności cukierniczych lub wolisz zjeść przysmaki dopracowane przez profesjonalistów, to zachęcam cię do kupienia vouchera do ulubionej gastronomii. Możesz dobrać ją według zasobności portfela albo chęci poznania wyjątkowego menu. Oto 3 propozycje, które podbiją podniebienia wytrawnych smakoszy.
Dinette z Wrocławia – asortyment dla smakoszy
Ciekawą opcją jest kupienie vouchera przez internet. Wrocławski lokal Dinette wychodzi naprzeciw konsumentom i sprzedaje bony online. Wystarczy wybrać preferowaną przez siebie kwotę, a są one przystępne cenowo (50 zł, 100 zł, 150 zł, 200 zł i 300 zł). Zaproszenie jest ważne przez 6 miesięcy od zakupu i może być zrealizowane na dowolne produkty spożywcze lub menu Dinette.
Restauracja Bona w Lublinie — pomysł dla fanów kuchni włoskiej
Smakosze kuchni śródziemnomorskiej z naciskiem na kuchnię włoską mogą rozsmakować się w menu restauracji Bona w Lublinie. Miejsce znajduje się naprzeciwko Zamku Lubelskiego i Starego Miasta. Nie przypadkowo lokal wziął nazwę od królowej Bony Sforzy. Dzięki niej kuchnia polska wzbogaciła się o włoszczyznę i lżejszy sposób gotowania oparty na jedzeniu warzyw. W szczególności warto zjeść dania makaronowe i skosztować pieczywa wypiekanego na miejscu na własnym zakwasie. Cena vouchera podarunkowego to 100 złotych do nabycia w lokalu.
Restauracja Nuta – luksusowe menu na prezent
Fani fine diningu pewnie słyszeli o warszawskiej restauracji Nuta. Ten warszawski lokal nagrodzony przez dwa lata z rzędu gwiazdką Michelin proponuje gościom luksusowy prezent w postaci vouchera. Do wyboru są trzy opcje, różniące się ceną i rodzajem doświadczenia, dzięki czemu można dopasować je do indywidualnych preferencji obdarowanej osoby.
Kulinaria

Voucher Mazur (2900 zł) – w cenie zawarto menu maestro dla 2 osób, wine pairing „Funky”, wodę, kawę lub herbatę. Co więcej zakup vouchera gwarantuje rozpatrzenie rezerwacji w pierwszej kolejności i otrzymanie vouchera w wersji eleganckiego zaproszenia. Można wykorzystać go przez 3 miesiące od zakupu.
Voucher Polonez (3900 zł) – wersja Mazur rozszerzona o kieliszek szampana na powitanie, rozbudowany wine pairing oraz wysokoprocentowa niespodzianka na zakończenie wieczoru. Voucher ważny jest przez 5 miesięcy.
Voucher Premium (4900 zł) – wersja najbardziej rozbudowana i luksusowa z osobistym udziałem szefa Camastry i gości obsługuje indywidualny concierge. Wersja Polonez rozbudowana o butelkę ginu Nuta i najlepszy polski kawior z jesiotra.
Każda z propozycji ma zapewnić niezapomniane kulinarne przeżycie za sprawą menu przygotowanego przez szefa kuchni Andrea Camastrę pochodzącego z Apulii. Szef znany jest z interpretowania dań kuchni polskiej z włoskim i azjatyckim sznytem. Na przykład w formie pierogów ruskich w formie dim sum.
Jak zamówić menu w prezencie?
Jeśli w twojej okolicy żaden lokal nie oferuje vouchera, to zapytaj bezpośrednio u menadżera lokalu i samemu wykup taką okazję. Gdy zależy ci na konkretnym miejscu na prezent, to wykup w restauracji konkretne dania i zarezerwuj je imiennie. Samemu zrób zaproszenie obejmujące dzień i godzinę lub poproś gościa o potwierdzenie takiej rezerwacji telefonicznie. W lokalach takich jak kawiarnie speciality zazwyczaj podobne inicjatywy są przyjmowane z entuzjazmem.
Mam nadzieję, że taki pomysł na prezent zainspiruje cię do wspólnego ucztowania w gronie rodziny i najbliższych znajomych.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!