W skrócie:
Restaurant Week to wydarzenie cyklicznie powracające do kalendarza akcji kulinarnych. Za każdym razem festiwalowi towarzyszy myśl przewodnia, która ma zostać odzwierciedlona w daniach proponowanych przez szefów kuchni. Przy tym można w okazjonalnej cenie zapoznać się z menu restauracji, a lokale mogą zachęcić gości do śledzenia oferty gastronomicznej danego miasta. W tej edycji szczególnie zachęcamy do przyjrzenia się restauracjom, które debiutują na liście tegorocznej inicjatywy. Co więcej, organizatorzy Restaurant Week zapraszają równolegle na festiwal śniadań na mieście, czyli na Breakfast Week.
Jak zarezerwować stolik? – Restaurant Week jesień 2024
Od 8 października 2024 roku do 17 listopada można zarezerwować wybrane menu przez stronę internetową Restaurant Week. W trakcie rezerwacji wybiera się miasto, restaurację, liczbę gości, rodzaj menu, datę i godzinę wizyty. Do wyboru są dwa rodzaje menu: mięsne, wegetariańskie lub wegańskie. Stolik można zarezerwować dla minimum 2 osoby na 90 minut. Rezerwację można zrobić przynajmniej dzień wcześniej.
Restaurant Week jesień 2024 – cena festiwalowego menu
Na gości czeka menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru z prezentem od partnera festiwalu, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł. W tym roku opłata rezerwacyjna wynosi 5,98 zł + 10 zł w prime time.
Gdzie można zjeść w ramach jesiennej edycji Restaurant Week 2024?
Organizatorzy festiwalu Restaurant Week dają możliwość skorzystania z wyjątkowego menu spośród 400 restauracji w największych miastach w całej Polsce. Tym razem uwagę gości kierujemy na wyjątkowych debiutantów na tej liście.
Restaurant Week jesień 2024 – Restauracja Nastroje w Białymstoku
Białostocka restauracja Nastroje serwuje to co najlepsze w kuchni Podlasia. Szef kuchni Piotr Sroka tworzy niezapomniane dania kuchni polskiej w nowatorskim wydaniu. Festiwalowe menu mięsne składa się z:
Kulinaria

przystawki — arancini z golenią wołową, shimeji i majo-vasabi,
dania głównego — piersi z kaczki z pęczotto grzybowym i leśnym demi glace,
deseru – musu bawarskiego z chrupką z bakaliami i karmelizowanym jabłkiem.
Menu wegetariańskie zapowiada się równie ciekawie. Na start pieczony pomidor z espumą z fety i ziołową kruszonką. Danie główne to ziemniak hasselback z boczniakiem, chińskim brokułem i wędzonym serem, a deser — delikatny mus czekoladowy z orzechową chrupką i kokosem.

Restaurant Week jesień 2024 – Restauracja Ratuszowa w Mrągowie
Restauracja Ratuszowa to miejsce, gdzie możecie doświadczyć mistrzowskiej sztuki kulinarnej w stylowym wnętrzu i przyjaznej atmosferze. Menu przygotowywane jest według autorskich przepisów kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Za kartę dań odpowiada Michał Cyba. Wśród festiwalowych propozycji cenionego szefa znalazły się między innymi parfait z soczewicy z masłem kokosowym i pieczonymi warzywami okopowymi, a także asiet z kalafiora, czyli purée z kalafiora, piklowany kalafior i kalafior w cieście piwnym. Menu mięsne to smażona grasica z grzanką cytrynową i sosem maślanym, a także konfitowana noga z kaczki z pieczonymi burakami. Na deser w obu przypadkach – crème brûlée z sezonowymi owocami.
Restaurant Week jesień 2024 – Restauracja Otwarta Grill w Lublinie
Organizatorzy jasno deklarują, że to jedna z najciekawszych lubelskich propozycji mimo krótkiego stażu. Odpowiednia na randkę, spotkanie z przyjaciółmi albo rodzinny obiad. Na swój debiut w festiwalu Restaurant Week proponują na przystawkę blina gryczanego z wędzonym łososiem, ikrą ze śledzia i wędzoną śmietaną lub pate en croute na kruchym cieście z łopatką wieprzową, boczkiem, wątróbką i śliwką. Na dania główne to canelloni z dynią, szpinakiem i sosem pomidorowym lub udko z kurczaka w sosie anchois. A na deser w obu wersjach to chocoflan, czyli ciastko czekoladowe, flan i jabłko.

Restaurant Week jesień 2024 – Restauracja Przy Kominie w Łodzi
Nowo otwarta restauracja w łódzkim Monopolis proponuje klimatyczne menu z piwniczką pełną wina. Na festiwalową przystawkę Przy Kominie proponuje pierogi z selerem, kozim serem i dżemem z żurawiny oraz przepiórkę w sosie rakowym z lubczykiem. Oba dania główne to kwintesencja jesieni – potrawka z żołądków drobiowych z polskimi grzybami i krokietem ziemniaczanym lub stek z brokuła z chimichurri, białą fasolą i bryndzą. Na deser legumina śliwkowa z cynamonową kruszonką, galaretką z żurawiny oraz ciastem cygaretkowym.

Restaurant Week jesień 2024 – Restauracja Art Sushi w Poznaniu
W mieszczącej się na poznańskich Jeżycach restauracji gotuje się w japońskim duchu. Art Sushi wymyślone dla entuzjastów prawdziwej japońskiej kuchni, będącej subtelną mieszanką różnych smaków i aromatów. Menu wyróżnia prostota, która pozwala wydobyć to co najlepsze z wysokiej jakości składników, bez poddawania ich nadmiernej obróbce termicznej. Podczas kolacji będzie można spróbować pierożków z tofu z warzywami i grzybami shitake, a także tuńczyka w tempurze podawanego z ryżem, karmelizowaną cebulką i imbirem. Alternatywą są pierożki z kaczką, gruszką i chili oraz kurczak w pikantnym sosie słodko-kwaśnym z cukinią, marchewką, porem i papryką. Zwieńczeniem kolacji będzie mus z awokado podawany z sezonowymi owocami.
Strona Kuchni jest patronem medialnym Festiwalu Restaurant Week jesień 2024.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!