Fine Dining Week 2021 w Polsce. Co to za festiwal?
Fine dining to kunszt kulinarny, filozofia przygotowywania jedzenia, jego podawania i degustacji. W akcji Fine Dining Week 2021 biorą udział znakomici kucharze i restauracje z takich miast, jak: Warszawa, Łódź, Wrocław, Poznań, Kraków, Sopot, Gdańsk, Bytom, Olkusz, Bielsko-Biała. Jedzenie serwowane w ramach akcji ma skupiać się na wyjątkowych składnikach i połączeniach smakowych.
- Tegoroczny festiwal sztuki restauracyjnej odbywający się pod hasłem #NowyFineDining potrwa do 5 grudnia - mówi Ewa Pawella, dyrektorka marketingu Restaurant Club, organizującego akcję. - To idealna okazja do odkrycia ekskluzywnych restauracji i dań, przygotowanych przez najwybitniejszych szefów kuchni. Podczas festiwalu serwowane są dania autorskie, na najwyższym poziomie, a szefowie kuchni starają się pokazać najciekawsze składniki czy techniki przygotowywania potraw.
Ile to kosztuje? Jak zarezerwować dania i stolik w restauracji podczas festiwalu?
Wizytę w lokalu biorącym udział w akcji można zarezerwować online na stronie festiwalu. Wystarczy wybrać miasto, datę, restaurację, menu i wpisać liczbę gości.
Ile to wszystko kosztuje? Za zestaw pięciu dań zapłacimy już od 139 zł za gościa (płacący kartą Visa zapłacą 30 zł mniej). Zestawy nie są dzielone, 5 dań to pełne doświadczenie kulinarne. Nie ma możliwości zamówienia jednego dania. Do każdego zamówienia podawany jest festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water.
Co przygotowały restauracje w ramach Fine Dining Week?
Jak podkreśla Ewa Pawella, dyrektorka marketingu Restaurant Club, mistrzowie kuchni często sięgają po produkty, które są rzadko dostępne, m.in. przegrzebki, trufle, musy z palonej czekolady, świnki złotnickie i baozi. Na gości czekają takie pyszności, jak np. pikantna wątróbka cielęca z pianą ziemniaczaną, pistacjami i sosem koniakowym (Belvedere Łazienki Królewskie), orientalne krewetki z małżami, sałatką z kopru włoskiego, prażonym sezamem i kolendrą (Ceviche Bar), udko z królika faszerowane króliczą wątróbką i kasztanami na sosie z musztardy dijon z sałatką z kopru włoskiego i jabłek Granny Smith (Restauracja Chmielna) czy mule z sosem z kasztanów (L’ARC Varsovie). Wśród deserów królują: mus z fasoli tonka z karmelizowaną gruszką i prażynką orzechową (Quale), lody z tymiankiem i żelem malinowym (Dworek New Restaurant) czy ciasto pietruszkowe ze smażoną śmietaną (Klonn).
Restauracja Quale w Łodzi stawia na pełen aromatu krem czosnkowy podawany z podwędzanym podkarpackim twarogiem i dodatkiem zielonego jabłka. W karcie danie widnieje jako „Randka na praskim Józefowie”. W gdańskiej restauracji Chmielna można skosztować specjalnie przyrządzanego udka z królika faszerowanego króliczą wątróbką i kasztanami polanego sosem z musztardy dijon podanego z sałatką z kopru włoskiego i jabłek Granny Smith. A w Krakowie restauracja Trzy Gęsi proponuje nogę gęsi z dynią, burakiem i prażonym makiem.
Fine Dining Week 2021 w Polsce, festiwal wyrafinowanych smak...
Dla mieszkańców stolicy prawdziwym rarytasem okaże się propozycja restauracji Elixir by Dom Wódki. To okazja do skosztowania mięsa przyrządzonego w wyrafinowany sposób. Konfitowana golonka, podana z duszoną kapustą z pomidorami i koperkiem, serwowana z pieczonymi ziemniakami na soli morskiej z dodatkiem sosu musztardowego.
Natomiast w Bytomiu można odwiedzić Scenę Kulinarną Art Restaurant. Jako deser w menu B proponowany jest mus z palonej białej czekolady ze słonym karmelem i fasolką tonką oraz cienkim ciastem cygaretkowym.
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?