W skrócie:
BreakfastWeek jest największym cyklicznym wydarzeniem kulinarnym organizowanym równolegle z festiwalem RestaurantWeek. Festiwal śniadaniowy ma na celu zachęcenie smakoszy do wychodzenia z domu na poranny posiłek i wypróbowania różnorodnych propozycji kulinarnych. Ta inicjatywa ma otworzyć uczestników festiwalu na nowe doświadczenia smakowe i pokazać niecodzienne zestawienia składników.
W ramach tej edycji goście będą mieli okazję odkrywać śniadaniowe menu i kawy na napoju roślinnym od marki Alpro. W wybranych restauracjach będzie można napić się również owocowego koktajlu z Purella Superfoods Mix Energia. Co więcej, wszyscy goście otrzymają do rezerwacji gratis opakowanie krakersów Dobry Chrup od marki Lajkonik.
Jak zarezerwować stolik?
Od 8 października do 17 listopada 2024 roku można dokonać rezerwacji wybranego menu przez stronę internetową BreakfastWeek. W procesie rezerwacji wybiera się miasto, restaurację, liczbę osób, menu, datę i godzinę wizyty. Do wyboru są dwa rodzaje menu: słodkie lub wytrawne, niekiedy wybrać można między mięsnym a wegetariańskim. Stolik można zarezerwować minimum na 2 osoby na 75 minut. Rezerwację można zrobić przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem.
Ile kosztuje festiwalowe menu BreakfastWeek 2024?
Na gości czeka popisowe menu spoza karty z wliczoną w nie kawą przygotowaną na napoju roślinnym. W tym roku koszt rezerwacji to 35 złotych plus opłata rezerwacyjna wynosząca 3,98 zł. Goście płacąc kartą Visa mogą uzyskać 15 procent rabatu.
Gdzie zjeść w ramach BreakfastWeek 2024?
Organizatorzy festiwalu deklarują, że BreakfastWeek to idealna okazja do celebracji niespiesznego poranku z rodziną, wyjścia ze znajomymi czy na randkę. Wyjątkowe dania możesz zjeść w restauracjach, kawiarniach i bistrach w największych miastach w Polsce.
BreakfastWeek 2024 – Restauracja Nadzieja w Poznaniu
Ta restauracja jest rajem dla miłośników wegańskich śniadań. W Nadziei podczas festiwalu znajdziesz w pełni roślinne propozycje, których smaki zachwycą nie tylko fanów tej diety. Proponowana jest chałka własnej roboty z musem czekoladowym ze świeżą żurawiną i rokitnikiem albo omlet z bio jajek z pieczoną dynią hokkaido, sosem tahini, a do tego ekologiczna pajda chleba z ubijanym masłem. Poza jedzeniem można napawać się też estetycznym wyglądem wnętrza o subtelnej, stonowanej kolorystyce.
Kulinaria

Restauracja Sowa w Szczecinie
Restauracja specjalizuje się w wybornej śródziemnomorskiej kuchni i sezonowych specjałach. Podczas BreakfastWeek możesz zjeść:
domową brioszkę podaną z ciecierzycą i curry, z pesto z pieczonej papryki z serem Bursztyn i orzechami nerkowca,
w wersji mięsnej z panierowaną kaszanką, marmoladą z cebuli i własnoręcznie robionym majonezem szczypiorkowym,
w obu propozycjach można wypić aromatyczną kawę i owocowy koktajl.

Mundo food & people w Katowicach
W ramach BreakfastWeek dostępne są smaki prosto z Argentyny. Specjalizuje się w nich restauracja Mundo food & people w Katowicach. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu francuskiego tosta brûlée z gruszkami gotowanymi w cydrze, lodami z palonego masła i przyprawami korzennymi. Na uwagę zasługuje również tzw. breakfast arepas. To miękkie, aromatyczne placki z kukurydzy wypełnione trzema rodzajami nadzienia – kremową jajecznicą, mangalicą z serem cheddar i warzywami lub pastą z awokado.
Lodziarnio-kawiarnia Meistersztyk we Wrocławiu
W menu proponowane jest wspomnienie wakacji, czyli świeży pomidor z grillowanym halloumi z wrocławskiej Serotoniny, skropiony migdałowo szpinakowym pesto i podany na croissancie upieczonym w gofrownicy. Tym, którzy preferują śniadania na słodko, polecamy spróbować karmelizowaną szarą renetę z waniliowym musem i konfiturą z moreli na croissancie.

BreakfastWeek – Śniadaniownia Kroma w Krakowie
Śniadaniownia Kroma znajduje się blisko Wawelu. Jej menu charakteryzuje się prostotą i sezonowością. Lokal serwuje niezwykle intrygujące połączenia, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Na festiwalowych talerzach trafi do gości porządna kromka idealnego chleba na zakwasie w dwóch wersjach do wyboru: z pastą dyniową, pieczonym burakiem, grillowanym halloumi i bazylią lub z maślaną jajecznicą, podsmażonymi frankfurterkami oraz grillowanym pomidorem. Tymi pysznościami możecie się delektować przy filiżance aromatycznej kawy lub szklance owocowego koktajlu, podziwiając widok za oknem.
Laba w Warszawie
Gofry to idealna propozycja na śniadanie. W ramach BreakfastWeek podawane są warszawskiej Labie. Grube wafle podawane są z wieloma pomysłowymi dodatkami. Od 8 października zjesz je w dwóch wersjach – na słodko i słono. Zwolennikom wytrawnych śniadań polecamy gofra belgijskiego z chrupiącym kurczakiem, majonezem, orzechami laskowymi, jajkiem poche i sosem z miodu faceliowego z chili. Słodka propozycja to wafle z domową ricottą z cytryną, konfiturą z truskawek, lawendą, praliną pistacjową i świeżymi owocami.

Restauracja Mezalians w Gdańsku
Restauracja Mezalians znajduje się wśród zabytkowych kamieniczek w Gdańsku. Jest to miejsce, które przenosi tradycyjne smaki polskiej kuchni na zupełnie nowy poziom. Od 8 października w ramach BreakfastWeek będzie można spróbować tutaj znakomitych śniadań, m.in. kaszy bulgur z komosą ryżową, guacamole, pieczoną dynią i sałatą lub chałki z kurczakiem teriyaki, sałatą, piklowaną gorczycą, cebulą i chipsem z topinamburu.
Strona Kuchni jest patronem medialnym festiwalu BreakfastWeek 2024.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!