Rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Bezkonkurencyjne danie na rodzinny obiad. Sprawdzony przepis!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak przygotować pyszne i miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak przygotować pyszne i miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to wyśmienite danie, które sprawdzi się idealnie zarówno na rodzinny obiad jak i specjalną okazję. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten przysmak. Duszone mięso z polędwiczki jest bardzo delikatne i miękkie, a kremowy sos ze śmietanką dodaje potrawie wyśmienitego smaku. Przekonaj się, jakie to dobre i wypróbuj niezawodny przepis na polędwiczki wieprzowe.

W skrócie:

Obiad z polędwiczki wieprzowej. Sprawdzony przepis

Polecam przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. To bardzo smaczna potrawa, która z pewnością zrobi wrażenie na naszych bliskich. Podsmażone na maśle klarowanym, a następnie duszone mięso jest idealnie miękkie i soczyste. Całość nie jest bardzo trudna do wykonania i z pewnością uda się każdemu. Polecam podać danie z ziemniakami i porcją wyrazistej surówki z marchewki.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: średni

Składniki:

  • ok. 800 g polędwiczki wieprzowej,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 500 ml wody lub bulionu,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Jak zrobić delikatne polędwiczki wieprzowe w sosie?

  1. Umyj i obierz pieczarki. Pokrój je w plasterki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Oczyść polędwiczki z błonek.
  4. Pokrój mięso na plastry o grubości ok. 2 cm.
  5. Każdy plaster mięsa odrobinę rozbij tłuczkiem.
  6. Oprósz polędwiczki solą i pieprzem.
  7. Rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oleju roślinnego na patelni.
  8. Obsmaż mięso po ok. 2 minuty z każdej strony.
  9. Przełóż podsmażone polędwiczki do garnka.
  10. Na patelnię po smażeniu włóż pokrojone pieczarki i cebulę. Podsmaż kilka minut i przełóż do garnka z polędwiczkami.
  11. Zalej całość wodą lub bulionem.
  12. Wsyp majeranek, tymianek, część posiekanej natki pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotuj ok. 20 minut.
  13. Śmietankę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do garnka z polędwiczką. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
  14. Na koniec posyp danie resztą posiekanej natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz, jak przygotować pyszne i miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe w sosie piec...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni