Rozpływające się w ustach pierogi z bobem na obiad. Do farszu dodaję popularny ser. Zapamiętaj patent na obłędne letnie danie

Anna Daniluk
Tradycyjne pierogi z bobem polecam doprawić pyszną fetą.
Tradycyjne pierogi z bobem polecam doprawić pyszną fetą. freepik.com/ freepik/zdjęcie ilustracyjne
Najlepsze pierogi z bobem to doskonała alternatywa wobec tradycyjnego dania. Wyjątkowe zestawienie bobu i fety stworzy ulubiony farsz dla twojej rodziny. Zachęcam cię do podania ich z okrasą z boczku i przyrumienionej cebuli. Poznaj sposób na babciny przepis w nowoczesnej formie.

Spis treści

Klasyczne pierogi z bobem często robiono z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Jednak taki farsz można także doprawić pokrojonym w kostkę boczkiem. Zamiast fety polecam ci także skorzystać z wędzonego twarogu, który dodaje charakterystycznego dymnego aromatu. To letnie danie możesz także obsmażyć na maśle i podawać na obiad nawet na drugi dzień.

Przepis na pierogi z bobem

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Ciasto na pierogi z bobem:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 250 ml ciepłej wody,

  • 1 jajko,

  • szczypta soli,

  • 2 łyżki oleju.

Farsz z bobu:

  • 500 g świeżego bobu,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 100 g sera feta.

Jak zrobić pierogi z bobem?

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto na pierogi.

  2. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do rozwinięcia glutenu na 30 minut.

  3. Bób ugotuj do miękkości we wrzątku przez 7 minut.

  4. Następnie posiekaj cebulę i ząbki czosnku.

  5. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i obsmaż na oleju na złoty kolor.

  6. Dodaj ugotowany bób i obsmaż na złoty kolor.

  7. Do warzyw dodaj pieprz, opcjonalnie sól i rozkrusz fetę.

  8. Farsz przełóż do miski i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.

  9. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, wykrawaj kółka, na środku układaj przestudzony farsz z bobu i zlepiaj brzegi, tworząc pierogi.

  10. W garnku zagotuj 3 l wody i łyżeczką soli.

  11. Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj do wypłynięcia przez 3 minuty.

  12. Domowe pierogi z bobem i serem wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i układaj na talerzu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zachęcam cię, aby takie pierogi z bobem podawać z omastą, kwaśną śmietaną lub posypać posiekanym koperkiem. Wyśmienicie smakują także posypane posiekaną natką pietruszki. Mam nadzieję, że rozsmakujesz się w tym prostym i smacznym posiłku na lato.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni