W skrócie:
Szukasz pomysłu na sycący obiad na jesień? Proponuję pyszny i pożywny gulasz z dynią i kurczakiem. To rozgrzewające, jednogarnkowe danie, którym naje się cała rodzina. Aromatyczny gulasz zrobisz bez żadnego wysiłku. Proponuję użyć do niego dyni hokkaido, która jest wyrazista w smaku i ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Skórka zmięknie podczas duszenia gulaszu. Smak potrawy podkręca słodka oraz wędzona papryka. Gulasz z dyni będzie świetnie smakował z ziemniakami z wody albo ryżem. Dzięki temu, że sam w sobie jest gęsty, możesz go także zajadać z pieczywem, np. bułką paryską.
Gulasz z dynią i kurczakiem – przepis na pożywny obiad
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 mała dynia hokkaido,
1 podwójna pierś kurczaka,
2 żółte papryki,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
100 ml bulionu,
300 ml przecieru pomidorowego,
łyżeczka słodkiej papryki,
pół łyżeczki wędzonej papryki,
sól, pieprz,
olej.
Jak zrobić gulasz z dynią i kurczakiem?
Dynię umyj i przekrój na pół. Wydrąż środek z nasionami. Pokrój dynię na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek oraz słodką i wędzoną paprykę. Wymieszaj.
Wrzuć na patelnię pokrojonego kurczaka i podsmaż całość przez dwie minuty.
Dodaj dynię, a następnie paprykę. Wymieszaj.
Wlej bulion i duś mięso z warzywami przez 5 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
Duś całość, aż dynia i papryka będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
