Pyszny tort z mascarpone, białą czekoladą i malinami. Nie wymaga pieczenia. Wyśmienity smak na rodzinne uroczystości

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ten obłędny tort nie wymaga pieczenia
Ten obłędny tort nie wymaga pieczenia Karolina Głogowska
Krem mascarpone i biała czekolada przełamane kwaskowatymi malinami to połączenie idealne. Ten pyszny tort z kilku prostych składników nie wymaga pieczenia. Możesz przygotować go z okazji Dnia Babci, Dziadka, a także na urodziny czy inną, rodzinną uroczystość. Wygląda bardzo odświętnie, jest banalnie prosty do przygotowania i smakuje znacznie lepiej niż gotowe torty z cukierni.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na jeden z moich ulubionych tortów. Przygotowuję go zawsze zimą, na urodziny mojej córki. Uwielbiam go za trzy rzeczy: smak, prostotę i brak konieczności pieczenia. Tort robi się bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Wystarczy przygotować krem z mascarpone, przełożyć nim biszkopty i udekorować białą czekoladą z malinami. Połączenie tych składników tworzy genialny efekt smakowy.

Zimowy tort z mascarpone i białą czekoladą – przepis bez pieczenia

Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Porcja: 6-10 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • opakowanie biszkoptów,
  • maliny,
  • 250 g mascarpone,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 g białej czekolady.

Jak przygotować tort bez pieczenia z mascarpone i malinami?

  1. Najpierw zalałam żelatynę odrobiną wody i zostawiłam, aby napęczniała.
  2. Przygotowałam krem mascarpone: wymieszałam mascarpone z jogurtem i cukrem pudrem za pomocą rózgi.
  3. Żelatynę przelałam do rondelka, dodałam dwie łyżki śmietanki i lekko podgrzałam. Zostawiłam do przestygnięcia.
  4. Żelatynę dodałam do kremu mascarpone i wymieszałam.
  5. Pozostałą śmietankę ubiłam w mikserze i stopniowo dodałam do kremu mascarpone, delikatnie wymieszałam.
  6. Dno tortownicy wyłożyłam biszkoptami. Położyłam na nich warstwę kremu, a na niej część malin. Następnie położyłam znowu biszkopty i krem.
  7. Na wierzchu ułożyłam maliny i startą na grubych oczkach tarki białą czekoladę.
  8. Wstawiłam tort do lodówki na trzy godziny.

Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak przygotować tort z mascarpone.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.