Kruche babeczki z budyniem i owocami. Smakują jak w najlepszej cukierni i przypominają dzieciństwo. Wypróbuj tradycyjny przepis z lat 80.

Karolina Głogowska
Kruche babeczki z budyniem i owocami to przysmak, który pamiętamy z dzieciństwa
Kruche babeczki z budyniem i owocami to przysmak, który pamiętamy z dzieciństwa Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Wielu z nas zajadało się w dzieciństwie kruchymi babeczkami z budyniem i owocami. Zamiast kupować je w cukierni, przygotuj je w domu, według przepisu z lat 80. Są lekkie jak chmurka, słodkie, idealne na dwa kęsy. Będą hitem urodzin, rodzinnych uroczystości i domowych imprez karnawałowych.

W skrócie

Kruche babeczki z budyniem i owocami to znany jeszcze z lat 80. przysmak, który do dziś możemy znaleźć w większości cukierni. Nie trzeba go kupować – bardzo łatwo zrobimy babeczki w domu, na rodzinną uroczystość, Dzień Babci, czy urodziny. Podstawą tego pysznego deseru jest oczywiście kruche ciasto, a także pyszny krem budyniowy. Współcześnie babeczki sprzedaje się często z francuskim kremem cukierniczym patissiere. Oczywiście do wypełnienia można używać różnych kremów, np. z białej czekolady.

Chciałam jednak zaproponować wam tradycyjne kruche babeczki, które pamiętam z lat 80., kiedy zamiast kremu używało się zwykłego budyniu i galaretki. Jest to dużo prostsze do wykonania i przywodzi miłe wspomnienia z dzieciństwa. Przepis, z którego korzystałam, pochodzi z książki Marzenny Kasprzyckiej „Kuchnia polska”, wydanej w 1987 roku.

Kruche babeczki z budyniem i owocami – przepis jak za dawnych lat

Składniki:
Na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • kostka masła,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • mleko,
  • opakowanie ulubionej galaretki,
  • ulubione owoce (zimą np. borówki amerykańskie, brzoskwinie).

Polecam także: Kultowa wuzetka na rodzinne spotkania

Jak przygotować pyszne kruche babeczki z owocami?

  1. Najpierw przesiałam mąkę do miski, dodałam masło, żółtka i cukier puder.
  2. Ciasto wyrobiłam nożem, a potem zagniotłam dłońmi. Zawinęłam w kulę i włożyłam na pół godziny do lodówki.
  3. Podzieliłam ciasto na pół, a każdą z nich uformowałam w długi wałek o średnicy 3 cm.
  4. Pokroiłam każdy wałek na plastry, którymi wyłożyłam małe foremki do babeczek, wysmarowane tłuszczem.
  5. Piekłam babeczki 15 minut w temperaturze 220 stopni. Zostawiłam do ostygnięcia.
  6. Ugotowałam budyń na mleku i także zostawiłam, aby ostygł.
  7. Przygotowałam galaretkę wg przepisu na opakowaniu, ale zredukowałam ilość wody o 1/3.
  8. Pokroiłam owoce na małe kawałeczki.
  9. Babeczki napełniłam chłodnym budyniem, nałożyłam na nie owoce i polałam tężejącą galaretką.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni