Wyborne kotlety z kaszy gryczanej. Tak dobre, że nie oderwiesz się od talerza. Prosty przepis na obiad z kaszą i pieczarkami

Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na prosty i tani obiad? Zrób kotlety z kaszą gryczaną i pieczarkami. Są tak smaczne, że trudno oderwać się od talerza. Możesz podać je np. surówką z młodej kapusty czy mizerią lub polać delikatnym sosem pieczarkowym. W każdej wersji smakują rewelacyjnie. Przekonaj się i wypróbuj przepis na kotleciki z kaszy gryczanej.

W skrócie

Obiad bez mięsa - sprawdzony przepis

Na obiad bez mięsa proponuję rewelacyjny przepis na kotlety z kaszy gryczanej. Są sycące, wyraziste i łatwe do zrobienia. Doprawiam je pieczarkami, cebulką, natką pietruszki i serem feta. Pysznie smakują z porcją warzyw np. z pyszną surówką z młodej kapusty z majonezem czy sałatką z sałaty lodowej. To dobra alternatywa dla kotletów mielonych.

Zobacz w galerii, jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Liczba porcji: 18 kotlecików.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 180 g sera feta,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli (nie za dużo, bo ser feta jest słony).

Do smażenia:

  • ok. 4 łyżki mąki pszennej,
  • ok. 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • olej roślinny.

Jak zrobić pyszne kotlety z kaszy?

  1. Ugotowałam kaszę gryczaną (ok. 15 minut). Odstawiłam do wystygnięcia.
  2. Pieczarki pokroiłam w drobną kostkę.
  3. Pokroiłam drobno także cebulę.
  4. Na suchej patelni podsmażyłam pieczarki, aż większość wody odparowała.
  5. Polałam całość olejem i dodałam cebulę.
  6. Podsmażyłam całość na złoty kolor. Odstawiłam do wystygnięcia.
  7. Ser feta pokroiłam w kostkę i posiekałam pietruszkę.
  8. Dodałam do kaszy pieczarki z cebulą, fetę i pietruszkę.
  9. Do małej miseczki wbiłam jajko i roztrzepałam je widelcem. Dodałam do masy.
  10. Doprawiłam całość bułką tartą i pieprzem. Możesz dodać także szczyptę soli, ale pamiętaj, że ser feta jest już słony.
  11. Wymieszałam masę i uformowałam niewielkie kotleciki.
  12. Rozgrzałam na patelni odrobinę oleju roślinnego.
  13. Każdy kotlecik obtoczyłam w mące pszennej, a następnie w jajku i bułce tartej.
  14. Podsmażyłam kotleciki z obu stron na złoty kolor.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyborne kotlety z kaszy gryczanej. Tak dobre, że nie oderwie...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

H
Henryk
21 listopada 2023, 19:03, Rtg:

Zaczyna się. Propozycje jedzenia dla [wulgaryzm]i. Jak to hufno można nazwać kotletem.

I jeszcze feta, błeee!

R
Rtg
Zaczyna się. Propozycje jedzenia dla [wulgaryzm]i. Jak to hufno można nazwać kotletem.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni