Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Pyszne kotlety z kaszy gryczanej. Trudno się od nich oderwać. Polecamy przepis na smaczny obiad z grzybami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na pyszne i sycące kotlety z kaszy gryczanej. To idealny pomysł na łatwy do przygotowania oraz dość tani obiad bez mięsa. Możesz podać je np. surówką z młodej kapusty czy mizerią lub polać delikatnym sosem pieczarkowym. W każdej wersji smakują rewelacyjnie. Przekonaj się i wypróbuj przepis na kotleciki z kaszy gryczanej.

W skrócie

Obiad bez mięsa - sprawdzony przepis

Na obiad bez mięsa proponuję rewelacyjny przepis na kotlety z kaszy gryczanej. Są sycące, wyraziste i łatwe do zrobienia. Doprawiam je pieczarkami, cebulką, natką pietruszki i serem feta. Pysznie smakują z porcją warzyw np. z surówką kapusty pekińskiej czy sałatką z sałaty lodowej. To dobra alternatywa dla kotletów mielonych.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Liczba porcji: 18 kotlecików.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 180 g sera feta,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli (nie za dużo, bo ser feta jest słony).

Do smażenia:

  • ok. 4 łyżki mąki pszennej,
  • ok. 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • olej roślinny.

Jak zrobić pyszne kotlety z kaszy?

  1. Ugotuj kaszę gryczaną do miękkości, ok. 15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Obierz pieczarki i pokrój w drobną kostkę.
  3. Pokrój drobno także cebulę.
  4. Na suchej patelni podsmaż pieczarki, aż większość wody odparuje.
  5. Polej całość olejem i dodaj cebulę.
  6. Podsmaż całość na złoty kolor. Odstaw do wystygnięcia.
  7. Ser feta pokrój w kostkę i posiekaj pietruszkę.
  8. Dodaj do kaszy pieczarki z cebulą, fetę i pietruszkę.
  9. Do małej miseczki wbij jajko i roztrzep je widelcem. Dodaj do masy.
  10. Dopraw całość bułką tartą i pieprzem. Możesz dodać także szczyptę soli, ale pamiętaj, że ser feta jest już słony.
  11. Wymieszaj masę i uformuj niewielkie kotleciki.
  12. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju roślinnego.
  13. Każdy kotlecik obtocz w mące pszennej, a następnie w jajku i bułce tartej.
  14. Podsmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pyszne kotlety z kaszy gryczanej. Trudno się od nich oderwać...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!