Najlepsze ciasta z kruszonką - słodkości na lato, którym trudno się oprzeć. Poznaj 7 przepisów na pyszne domowe wypieki z maślaną kruszonką

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz 7 przepisów na pyszne wypieki z kruszonką. Niektóre zrobisz błyskawicznie. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz 7 przepisów na pyszne wypieki z kruszonką. Niektóre zrobisz błyskawicznie. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mamy dla ciebie 7 pomysłów na wypieki z pyszną kruszonką. To wyśmienite letnie słodkości, które możesz bez problemu przygotować w domu np. klasyczne crumble, ciasto jogurtowe z owocami oraz szarlotka ze startym ciastem. Kruszonka dodaje im pysznej słodkości, chrupkości i kuszącego maślanego aromatu. Po prostu palce lizać! Sprawdź naszą listę przepisów i koniecznie je wypróbuj.

Spis treści

Najlepsze ciasta z kruszonką — sprawdzone przepisy

Kruszonka to pyszne uzupełnienie ciast. Dodaje im przyjemniej chrupkości i słodkości. Zebraliśmy dla ciebie 7 przepisów na wypieki z kruszonką. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnych wskazówek, jak przygotować taki smakołyk. Warto je wypróbować. Są pyszne i z pewnością mile zaskoczysz nimi swoich gości.

Polecane wypieki z kruszonką:

  1. Crumble - owoce pod kruszonką
  2. Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
  3. Ciasto leniwej gospodyni z owocami i kruszonką
  4. Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
  5. Muffinki z jagodami i kruszonką
  6. Sernik królewski ze startym ciastem
  7. Tradycyjna szarlotka ze startym ciastem

Podstawowy przepis na kruszonkę

Perfekcyjnie przygotowana kruszonka jest słodka, rozpływająca się w ustach i idealnie chrupiąca. Jej proporcje różnią się od efektu, jaki chcemy uzyskać — podstawowe proporcje mąki, cukru i masła to 2:1:1. Bardziej delikatna wersja zakłada nieco więcej masła. Całość warto doprawić także szczyptą soli, dla podkreślenia smaku.

Jak zrobić kruszonkę?

  • Mąkę pszenną przesyp do miski.
  • Dodaj cukier i szczyptę soli.
  • Na koniec dodaj zimne masło.
  • Wymieszaj całość, rozgniatając rękami na małe drobinki.

Kruszonka po wymieszaniu składników powinna przypominać mokry piasek. Sucha mąka nie może być widoczna. Co ważne, przed pieczeniem warto kruszonkę dobrze schłodzić. Jeśli w piekarniku będzie za bardzo się rumienić, przykryj swój wypiek papierem do pieczenia.

Kruszonka do ciasta na 3 sposoby

Jeśli znudziła ci się tradycyjna kruszonka z mąki pszennej, cukru i masła, to warto ją nieco urozmaicić. Wystarczy dodać kilka składników, nieco innych przypraw, a całość nabierze zupełnie innego smaku. Ważne, by posypać ciasto schłodzoną kruszonką i upiec na złoty kolor.

Polecamy 3 sposoby na mniej tradycyjną kruszonkę:

  1. kruszonka migdałowa — przygotowuje się ją podobnie jak klasyczną wersję, zastępując połowę ilości mąki pszennej zmielonymi migdałami,
  2. kruszonka ze startego kruchego ciasta — wystarczy odłożyć część kruchego ciasta, przygotowanego na spód naszego wypieku, dobrze schłodzić, a następnie zetrzeć na wierzch ciasta na tarce i upiec,
  3. kruszonka kakaowa — od podanej ilości mąki pszennej odejmujemy 2 łyżki, a zamiast nich dodajemy 2 łyżki kakao, dalej przygotowujemy kruszonkę tak jak zwykle.

Kruszonkę można doprawić przyprawami, nadając jej wyjątkowego aromatu. Polecamy szczególnie wanilię oraz cynamon. Świetnie sprawdzi się także kardamon, gałka muszkatołowa i imbir.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!