Pyszna i prosta do zrobienia napoleonka. Waniliowy krem jest wprost nieziemski! Przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego

To ciasto jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Zobacz, jak szybko możesz zrobić wyśmienitą napoleonkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
To ciasto jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Zobacz, jak szybko możesz zrobić wyśmienitą napoleonkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Napoleonka to ulubione ciasto wielu z nas. Łączy w sobie wszystko, co najsmaczniejsze — dużą ilość aksamitnego, waniliowego kremu i delikatnie chrupiące ciasto. Mamy dla ciebie sprawdzony i łatwy do przygotowania przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego. Ważny jest jeden trik, dzięki któremu ten przysmak zawsze się udaje.

W skrócie:

Ciasto napoleonka - najlepszy przepis

To popularne ciasto francuskie z kremem, nazywane również kremówką, można kupić w wielu cukierniach. My polecamy zrobić ją w domu. Proponujemy sprawdzony przepis na ten smakołyk — napoleonkę z ciasta francuskiego. Jej przygotowanie nie sprawi ci żadnych trudności. Waniliowy, aksamitny krem budyniowy świetnie kontrastuje z lekkim i chrupiącym ciastem. Dużym ułatwieniem i sprytnym trikiem jest upieczenie już podzielonego na porcję wierzchu ciasta. Dzięki temu nie musimy się martwić, że przy krojeniu ciasto francuskie się połamie, a krem wypłynie. To proste i niesamowicie smaczne. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak szybko przygotować pyszną napoleonkę.

Przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego

czas przygotowania: ok. 30 minut + schłodzenie kremu
porcja na: 15 kawałków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (dobrze zimne),
  • 2 łyżki cukru pudru,

krem:

  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 200 g miękkiego masła.

Jak zrobić napoleonkę z ciasta francuskiego?

  1. W wysokim naczyniu zmiksowałam szklankę mleka, żółtka, cukier, wanilię i mąkę pszenną.
  2. Drugą szklankę mleka wlałam do garnka i ustawiłam na średni ogień.
  3. Gdy mleko się zagotowało, wlałam dobrze wymieszaną masę z żółtkami. Cały czas mieszałam.
  4. Gotowałam masę ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
  5. Od razu przelałam masę do innego naczynia i wierzch przykryłam folią spożywczą, tak by go całkowicie dotykała — dzięki temu na budyniowej masie nie utworzy się twarda warstwa. Wystudź.
  6. Podczas gdy masa stygła, upiekłam ciasto. Najpierw rozgrzałam piekarnik na 190 stopni.
  7. Przełożyłam zimne ciasto francuskie na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłułam w kilku miejscach widelcem.
  8. Piekłam tak przygotowany spód ciasta ok. 10 minut. Zdjęłam z blaszki i wystudziłam.
  9. Drugie zimne ciasto francuskie rozłożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pocięłam je na w miarę możliwości równe prostokąty, nakłułam widelcem i piekłam 10 minut. Wystudziłam.
  10. Miękkie masło ubiłam mikserem.
  11. Dodałam do masła stopniowo masę budyniową. Miksowałam do połączenia składników.
  12. Gotowy krem wyłożyłam na spód z ciasta francuskiego i przykryłam prostokątami z ciasta.
  13. Całość posypałam cukrem pudrem.
  14. Schłodziłam ciasto w lodówce przed podaniem.
To ciasto jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Zobacz, jak szybko możesz zrobić wyśmienitą napoleonkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pyszna i prosta do zrobienia napoleonka. Waniliowy krem jest...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni