W skrócie
Chleb portugalski to idealny wypiek, który można zajadać w ramach przystawki z portugalskimi sardynkami, wędliną lub oliwkami. Przyznam, że często eksperymentuję z tym przepisem i sięgam po mąkę pszenną pełnoziarnistą. Otrzymany wypiek będzie bardziej zwarty i mniej puszysty, ale z pewnością zyska więcej błonnika. Moja koleżanka, która często podróżuje do Portugalii, podpowiedziała mi, że w tym przepisie dodaje się nawet ciepłe mleko zamiast części wody. W takiej wersji będzie to znacznie delikatniejszy wypiek. Zdecyduj sam, która wersja bardziej trafia w twój gust.
Chleb portugalski – przepis na bochenek o delikatnym miąższu
Liczba porcji: 1 bochenek.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml letniej wody,
- 5 g soli,
- 5 g cukru,
- 10 g oliwy z oliwek,
- 7 g suchych drożdży,
- 20 g mąki kukurydzianej do obsypania blatu.
Jak zrobić chleb portugalski?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj zaczyn. W kubku dokładnie wymieszaj drożdże, cukier i połowę letniej wody.
- Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- W misce robota kuchennego połącz mąkę i sól.
- Dodaj zaczyn oraz resztę wody i oliwę z oliwek.
- Wszystkie składniki miksuj przez 10 minut na średniej mocy urządzenia, aż utworzą jednolitą masę.
- Następnie zwiększ poziom mocy o jeden stopień i zagniataj ciasto jeszcze 5 minut. Powinno wyraźnie odstawać od misy.
- Ciasto na chleb portugalski przełóż do nasmarowanej tłuszczem miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do 230° Celsjusza z garnkiem żeliwnym.
- Ciasto na chleb portugalski przełóż na blat oprószony mąką kukurydzianą. Uderz je, aby odpowietrzyć i zagnieć bochenek.
- Połóż na kawałku papieru do pieczenia dopasowanym do wielkości bochenka.
- Ostrożnie wyjmij rozgrzany garnek żeliwny, wstaw do niego zagnieciony bochenek, szybkim ruchem natnij ukośnie powierzchnię chleba i przykryj pokrywką.
- Chleb portugalski piecz przez 25 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut.
- Upieczony chleb portugalski wyjmij z garnka i przełóż na metalową kratkę do wystudzenia.
- Gotowy chlebek powinien po puknięciu od spodu wydawać głuchy dźwięk i mieć z wierzchu złocistą skórkę.
Mam nadzieję, że ten przepis zmotywuje cię do zrobienia własnego bochenka jak portugalskiej piekarni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?