Proste, świąteczne ciasto, które robi się samo. Aromatyczne jabłka i chrupiące, rumiane orzechy. Zapach jest obłędny

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Chrupiące orzechy i aromatyczne jabłka to podstawa tego łatwego ciasta
Chrupiące orzechy i aromatyczne jabłka to podstawa tego łatwego ciasta Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące rumiane orzechy, skarmelizowany brązowy cukier i aromatyczne jabłka to podstawa tego prostego w przygotowaniu, ale pysznego ciasta. Można je przygotować na święta jako alternatywę dla szarlotek, serników i makowców albo podać na imprezie sylwestrowej. Goście na pewno będą się nim zajadać.

W skrócie

Jeśli nie masz pomysłu na świąteczny lub sylwestrowy deser, a nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin, przygotuj orzechową sypankę, czyli orzechy zapiekane z jabłkami. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, chrupiące, a jego słodycz przełamują kwaskowate jabłka i sok z pomarańczy. W dodatku robi się je w kilka chwil i nie ma możliwości, aby się nie udało.

Ciasto orzechowa sypanka – pyszny deser na święta

Czas przygotowania: 20 minut przygotowania + godzina pieczenia
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 szklanki orzechów włoskich,
  • 6 jabłek,
  • 200 g schłodzonego masła,
  • szklanka mąki,
  • szklanka bułki tartej,
  • szklanka brązowego cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • cynamon.

Na polewę:

  • szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • sok z pomarańczy,
  • otarta skórka z pomarańczy.

Jak przygotować jabłka zapiekane z orzechami?

  1. Najpierw lekko rozgniotłam orzechy.
  2. Wymieszałam orzechy z mąką, bułką tartą, brązowym cukrem i cukrem wanilinowym.
  3. Tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
  4. Jabłka obrałam i starłam na dużych oczkach tarki.
  5. W tortownicy ułożyłam warstwami orzechy oraz jabłka. Na spodzie i na wierzchu powinny znajdować się orzechy.
  6. Masło pokroiłam w płatki i ułożyłam na warstwie z orzechów.
  7. Wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na niecałą godzinę.
  8. Przygotowałam polewę: jajka utarłam z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy.
  9. Przed końcem pieczenia polałam ciasto polewą i wstawiłam do piekarnika.
  10. Zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i zostawiłam ciasto jeszcze na 10 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.