Proste przepisy na najlepsze sosy do schabu. Idealne na święta. Najlepiej podkreślają smak pieczonego mięsa

Karolina Głogowska
Smak schabu najlepiej podkreśli kremowy, aromatyczny sos. Na kolejnych zdjęciach znajdziesz przepisy na najlepsze sosy do schabu.
Smak schabu najlepiej podkreśli kremowy, aromatyczny sos. Na kolejnych zdjęciach znajdziesz przepisy na najlepsze sosy do schabu. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Pieczony schab najlepiej smakuje w towarzystwie gęstego, wyrazistego sosu, który podkreśli aromat mięsa. Do sosów najczęściej dodajemy grzyby, suszone śliwki, musztardę czy białe wino, które doskonale komponuje się ze schabem. Na bazie tych składników przygotujemy różne, wyśmienite sosy. Wypróbuj nasze przepisy i zrób wyśmienity sos do pieczonego mięsa.

W skrócie

Pieczeń ze schabu to danie, które często pojawia się w polskich domach na święta, podczas rodzinnych uroczystości czy po prostu na niedzielny obiad. Wiele osób ma swój ulubiony sposób na pieczenie schabu. Mięso można piec w brytfance albo rękawie, w towarzystwie warzyw i ulubionych przypraw. Niektórzy lubią jeść pieczony schab bez żadnych specjalnych dodatków. I nic dziwnego, bo świetnie smakuje np. z domową ćwikłą czy chrzanem. Podczas uroczystego obiadu warto jednak podać sos do schabu, który będzie się z nim świetnie komponował.

Jaki sos pasuje do schabu?

Możemy wybierać wśród naprawdę wielu możliwości, ale w tej galerii zebrałam kilka najpopularniejszych sosów do schabu, które najlepiej do niego pasują. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że przygotowuje się je naprawdę łatwo i szybko.

Najlepsze sosy do schabu

Wśród moich propozycji znajdziesz:

  1. Sos pieczeniowy - wyśmienity, tradycyjny dodatek do schabu na bazie sosu z pieczenia mięsa.
    Zrobisz go z soku oraz warzyw pozostałych z pieczenia mięsa. Jest to tradycyjny i delikatny, ale bardzo aromatyczny sos. Dokładny przepis znajdziesz na slajdach naszej galerii.
  2. Sos grzybowy - wyrazisty sos do pieczonego mięsa na bazie grzybów.
    Polecam użyć do niego borowiki lub inne leśne grzyby. Ten sos zagęścisz śmietanką. Jest treściwy, kremowy i gęsty. Doskonale pasuje do świątecznego schabu.
  3. Sos śliwkowy - doskonały i aromatyczny sos na bazie suszonych śliwek.
    Suszone śliwki wspaniale podkreślają smak pieczonego schabu, dlatego warto dodać je do świątecznego, wyrazistego sosu.
  4. Sos pieprzowy - wspaniały dodatek do pieczonego schabu z nutką pikanterii.
    Jeśli lubisz wyraziste sosy z charakterem, wypróbuj ten z dodatkiem zielonego pieprzu. Sos z dodatkiem masła i bulionu wychodzi niezwykle aromatyczny i aksamitny.
  5. Sos musztardowy - sos do schabu dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki.
    To coś dla wielbicieli klasyki. Musztardowy sos do schabu jest kremowy i doskonale podkreśla smak mięsa. Przepis, tak jak wszystkie pozostałe, znajdziesz na slajdach naszej galerii.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Przepisy na pyszne i łatwe do zrobienia sosy do schabu znajdują się na kolejnych slajdach galerii.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bismillah
yt.com - czego producenci mięs nam nie mówią
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni