Prosta szarlotka na biszkopcie z korzennym musem jabłkowym. Wypróbuj szybki przepis bez zagniatania. To ciasto zawsze się udaje

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prosta szarlotka na biszkopcie to wypiek, który nie wymaga chłodzenia, zagniatania ani wyrastania. Poradzą sobie z nim nawet kulinarni nowicjusze.
Prosta szarlotka na biszkopcie to wypiek, który nie wymaga chłodzenia, zagniatania ani wyrastania. Poradzą sobie z nim nawet kulinarni nowicjusze. Anna Daniluk
Domowa szarlotka na biszkopcie nie jest trudnym ciastem. Z łatwością poradzą sobie z nim nawet początkujący domowi cukiernicy. Wyjątkowego smaku dodaje zestaw korzennych przypraw dodawanych do prażonych jabłek. Wypróbuj przepis na domową szarlotkę na biszkopcie z musem jabłkowym.

W skrócie

Szarlotka na biszkopcie to szybki wypiek, który można zrobić do popołudniowej filiżanki kawy lub kubka rozgrzewającej herbaty z imbirem. Aby przyspieszyć sobie pracę nad ciastem, mus jabłkowy można przygotować dzień wcześniej albo skorzystać z przecieru jabłkowego zamkniętego w słoiku na zimę. Należy wziąć litr musu jabłkowego, aby obficie wypełnić nim ciasto. Warto pamiętać, że najlepsza szarlotka na biszkopcie będzie doprawiona hojną ilością mielonego cynamonu, szczyptą imbiru, świeżo startej gałki muszkatołowej i mielonych goździków.

Szarlotka na biszkopcie – przepis na szybki jabłecznik na oleju

Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 70 g oleju,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 90 g mąki ziemniaczanej,
  • 50 g cukru białego kryształu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 4 słodkie jabłka,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Jak zrobić szarlotkę na biszkopcie?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy nagrzać do 170° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół. W tym czasie należy zabrać się za robienie biszkoptu.
  2. Jabłka na mus do szarlotki należy umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie należy cienko pokroić lub poszatkować przy pomocy mandoliny.
  3. Wszystkie składniki jabłek do szarlotki należy umieścić w garnku o grubym dnie i prażyć przez 15 minut.
  4. W międzyczasie jajka należy umyć, rozbić i umieścić w szklanej lub metalowej misie. Następnie do jajek trzeba dosypać cukier i ubijać aż uzyska się jasnożółtą jajeczną pianę.
  5. Pod koniec ubijania należy dolać powoli do jajek olej.
  6. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia należy przesiać, aby napowietrzyć masę.
  7. Do ubitych jajek należy dosypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i powoli mieszać przy pomocy silikonowej szpatułki. Do masy należy dodać szczyptę soli.
  8. Kwadratową tortownicę lub naczynie żaroodporne należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Połowę ciasta należy rozłożyć równomiernie w tortownicy o wielkości 24 × 24 cm.
  10. Szarlotkę na biszkopcie należy piec w piekarniku przez 15-20 minut, aż wierzch zbrązowieje. Ciasto należy piec na środkowej półce.
  11. Następnie upieczony spód należy wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić, zwiększyć temperaturę do 180° Celsjusza.
  12. Na upieczonym cieście trzeba wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzchu wylać pozostałą część ciasta biszkoptowego.
  13. Szarlotkę na biszkopcie trzeba piec przez 15 minut, aż wierzch nabierze złoto-brązowego koloru.

Dodatki do szarlotki na biszkopcie

Pyszną szarlotkę na biszkopcie można udekorować cukrem pudrem lub posmarować domowym lukrem cytrynowym. Wypiek świetnie smakuje z porcją lodów waniliowych lub śmietankowych. Taki jabłecznik na oleju można zrobić także z gęstym budyniem lub bezą. Wystarczy dodać o jedną warstwę więcej, którą rozsmarowuje się na jabłkach. Krem budyniowy można zrobić na wzór masy z szarlotki znanej jako uśmiech teściowej.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.