Prawdziwa szarlotka po amerykańsku na podwieczorek. Wypróbuj przepis na oryginalne apple pie. Zjesz go do ostatniego kęsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczny apple pie pochodzi z Wielkiej Brytanii i rozpowszechnił się w Stanach Zjednoczonych z końcem XIX wieku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Klasyczny apple pie pochodzi z Wielkiej Brytanii i rozpowszechnił się w Stanach Zjednoczonych z końcem XIX wieku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Domowy apple pie to dla wielu osób symbol amerykańskiej kuchni. Popularny deser doczekał się nawet własnego emoji, czyli obrazka stosowanego w komunikatorach społecznościowych. Klasyczny apple pie podaje się w Stanach Zjednoczonych w przydrożnych jadłodajniach w zestawie z kubkiem kawy. Poznaj przepis na domowy apple pie.

W skrócie

Każda kuchnia narodowa ma swój sposób na przygotowanie ciasta z jabłkami. W Polsce najpopularniejsza jest klasyczna szarlotka na kruchym cieście z kruszonką obsypana cukrem pudrem. W Niemczech i Austrii przyrządza się strudel z jabłkami, a we Francji musem jabłkowym wypełnia się tartaletki. W Stanach Zjednoczonych niezwykle popularne są pies, czyli ciasta wypiekane w specjalnych ceramicznych formach przypominających głębokie talerze i nadziewane rozmaitym farszem.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania apple pie

Amerykański apple pie – oryginalny przepis

Liczba porcji: na 10-12 kawałków.
Czas przygotowania: 3 godziny (w tym chłodzenie ciasta i pieczenie).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 310 g mąki pszennej,
  • 5 g soli,
  • 170 g masła,
  • 70 ml zimnej wody,
  • 10 ml octu jabłkowego.

Farsz do apple pie:

  • 1 kg jabłek,
  • 90 g białego cukru,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 5 g cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • sok z 1/2 cytryny.

Na wierzch:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta,
  • 5 g cukru.

Jak zrobić oryginalne apple pie?

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną należy przesiać do miski, dodać sól i dokładnie wymieszać.
  2. Zimne masło należy zetrzeć na tarce i dokładnie wymieszać. Następnie należy dolać zimną wodę i ocet jabłkowy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać na elastyczną kulę.
  3. Ciasto na apple pie trzeba włożyć do folii spożywczej i włożyć do lodówki na godzinę.
  4. W tym czasie trzeba obrać jabłka, pozbawić ich gniazd nasiennych, pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Do jabłek należy dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i sok z cytryny.
  5. Jabłka należy dokładnie wymieszać i podgrzać na małym ogniu, aż jabłka wypuszczą sok i stworzą rodzaj kisielu.
  6. Jabłka należy odstawić do wystudzenia. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do 200° Celsjusza.
  7. Schłodzone ciasto należy podzielić na dwie części i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia.
  8. Ciasto należy przełożyć do formy na amerykański pie lub do formy na okrągłą tartę.
  9. Następnie do formy wyłożonej ciastem należy wyłożyć farsz. Wierzch trzeba wyłożyć drugą porcją ciasta.
  10. Nożem należy zrobić pośrodku cztery nacięcia, aby ułatwić parowanie jabłek podczas pieczenia.
  11. Wierzch apple pie trzeba posmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie posypać cukrem.
  12. Ciasto apple pie trzeba piec przez 50 minut w 200° Celsjusza.
  13. Upieczone apple pie należy odstawić do całkowitego wystudzenia.

Sposób podania apple pie

Domowe ciasto z jabłkami w stylu amerykańskim można podać z lodami waniliowymi, ubitą śmietaną, jogurtem greckim albo cukrem pudrem. Świetnie sprawdza się także rozpuszczona czekolada. Farsz do apple pie można także wzbogacić o dodatek rodzynek, suszonej żurawiny lub wiśni.

Apple pie to nie szarlotka

Ciasto na oryginalne apple pie różni się od polskiego ciasta kruchego na szarlotkę. W przepisach amerykańskich często zobaczyć można, że w cieście nie stosuje się jajek, używa większej ilości masła, a nawet pomija użycie cukru na rzecz słodkiego nadzienia. Pierwsze przepisy na apple pie pochodzą z Wielkiej Brytanii i wypiekane były już od XIV wieku. Pomijano dodatek cukru, gdyż był za drogi i wiele rodzin nie było stać na jego użycie. Był towarem deficytowym i luksusowym dla przeciętnego mieszkańca Anglii. Dzięki temu słodko-słony smak ciasta będzie idealnie się uzupełniał podczas jedzenia deseru.

Klasyczny apple pie pochodzi z Wielkiej Brytanii i rozpowszechnił się w Stanach Zjednoczonych z końcem XIX wieku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Prawdziwa szarlotka po amerykańsku na podwieczorek. Wypróbuj...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni