Pokrzepiający schab w kapuście z piekarnika na pożywny obiad. Wypróbuj klasyczny przepis z wieprzowiną. Oto niezawodny pomysł na święta

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Sycący schab w kapuście pieczony w piekarniku to znakomite danie na święta Bożego Narodzenia. Wykorzystuję składniki, które tradycyjnie służą do przyrządzania wigilijnych potraw. Jedynym niepostnym dodatkiem jest schab, który w sam raz podkreśli uroczysty obiad. Poznaj przepis na mięso rozpływające się w ustach.

W skrócie

Schab w kapuście z piekarnika to rozgrzewające i sycące danie na zimę. Znakomicie smakuje podane z kluskami śląskimi lub domowymi kopytkami. W tym przepisie proponuję upiec ziemniaki razem z mięsem i kapustą w jednej brytfance. W dodatku schab pieczony w kapuście kiszonej można okrasić dodatkiem boczku lub wcześniej podsmażyć na smalcu. Z pewnością takie danie zaspokoi głód na kaloryczny posiłek na mroźne dni.

Widok od przodu na schab pieczony na kapuście kiszonej z kawałkami jabłek na białym talerzu
Do schabu na kapuście kiszonej można dodać ćwiartki jabłka. Getty Images/ from_my_point_of_view/zdjęcie ilustracyjne

Schab na kapuście – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 20 g suszonego majeranku,
  • 10 g mielonego kminku,
  • 5 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g soli,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 450 g ziemniaków.

Jak zrobić schab na kapuście?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku schab pokroiłam w 3 cm plastry, które rozbiłam delikatnie tłuczkiem tak jak na kotlety schabowe.
  2. Czosnek obrałam i drobno posiekałam. W plastry mięsa wtarłam czosnek, suszony majeranek, świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.
  3. Następnie na patelni o grubym dnie rozgrzałam olej i wrzuciłam cebulę do zarumienienia. Po 2 minutach dodałam kotlety i smażyłam przez 2 minuty z obu stron.
  4. W drugim garnku rozgrzałam 20 ml oleju, dodałam posiekaną kiszoną kapustę, dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę smażyłam przez 10 minut na małym ogniu.
  5. Następnie ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Podgotowałam przez 10 minut w gorącej wodzie i odcedziłam. Wymieszałam z 20 ml oleju.
  6. Do naczynia żaroodpornego wkładałam warstwami kiszoną kapustę, zarumieniony schab, ponownie kapustę i schab. Na wierzchu rozłożyłam podgotowane ziemniaki.
  7. Naczynie żaroodporne lub brytfankę zamknęłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170° Celsjusza na 1 godzinę i 30 minut na środkową półkę.
  8. Przed końcem pieczenia (około 15 minut) podwyższyłam temperaturę do 190° Celsjusza, zdjęłam pokrywkę i piekłam, aż wierzch się zarumieni.

Dodatki do schabu na kapuście

Jeśli masz ochotę na dodanie pieczonemu schabowi bożonarodzeniowego sznytu, to zachęcam do doprawienia ich namoczonymi suszonymi grzybami. Na etapie przesmażania w garnku kiszonej kapusty dodaję pokrojone drobno borowiki i podsmażam. Gdy chcę szybciej zyskać smak borowików, to dodaję tak zwany puder grzybowy. Są to zmielone na pył suszone grzyby, które podkreślają smak sosów, gulaszy lub świątecznego bigosu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Andrzej
Jak można jeść świnię?

Przecież świńskie mięso śmierdzi i jest tłuste.

To można dawać psom, a nie ludziom
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni