W skrócie
Schab w kapuście z piekarnika to rozgrzewające i sycące danie na zimę. Znakomicie smakuje podane z kluskami śląskimi lub domowymi kopytkami. W tym przepisie proponuję upiec ziemniaki razem z mięsem i kapustą w jednej brytfance. W dodatku schab pieczony w kapuście kiszonej można okrasić dodatkiem boczku lub wcześniej podsmażyć na smalcu. Z pewnością takie danie zaspokoi głód na kaloryczny posiłek na mroźne dni.
Schab na kapuście – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 20 g suszonego majeranku,
- 10 g mielonego kminku,
- 5 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 5 g soli,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 450 g ziemniaków.
Jak zrobić schab na kapuście?
Sposób przygotowania:
- Na początku schab pokroiłam w 3 cm plastry, które rozbiłam delikatnie tłuczkiem tak jak na kotlety schabowe.
- Czosnek obrałam i drobno posiekałam. W plastry mięsa wtarłam czosnek, suszony majeranek, świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Następnie na patelni o grubym dnie rozgrzałam olej i wrzuciłam cebulę do zarumienienia. Po 2 minutach dodałam kotlety i smażyłam przez 2 minuty z obu stron.
- W drugim garnku rozgrzałam 20 ml oleju, dodałam posiekaną kiszoną kapustę, dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę smażyłam przez 10 minut na małym ogniu.
- Następnie ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Podgotowałam przez 10 minut w gorącej wodzie i odcedziłam. Wymieszałam z 20 ml oleju.
- Do naczynia żaroodpornego wkładałam warstwami kiszoną kapustę, zarumieniony schab, ponownie kapustę i schab. Na wierzchu rozłożyłam podgotowane ziemniaki.
- Naczynie żaroodporne lub brytfankę zamknęłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170° Celsjusza na 1 godzinę i 30 minut na środkową półkę.
- Przed końcem pieczenia (około 15 minut) podwyższyłam temperaturę do 190° Celsjusza, zdjęłam pokrywkę i piekłam, aż wierzch się zarumieni.
Dodatki do schabu na kapuście
Jeśli masz ochotę na dodanie pieczonemu schabowi bożonarodzeniowego sznytu, to zachęcam do doprawienia ich namoczonymi suszonymi grzybami. Na etapie przesmażania w garnku kiszonej kapusty dodaję pokrojone drobno borowiki i podsmażam. Gdy chcę szybciej zyskać smak borowików, to dodaję tak zwany puder grzybowy. Są to zmielone na pył suszone grzyby, które podkreślają smak sosów, gulaszy lub świątecznego bigosu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?