W skrócie:
Placuszki z serka wiejskiego robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i usmażyć na złoty kolor. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem i podane z dżemem czy kremem czekoladowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do ciasta pokrojone banany lub jabłka i przygotować serowe placuszki z owocami. Ważne, by serka nie rozgniatać czy miksować. Ma być on dobrze wyczuwalny w naszych placuszkach.
Przepis na placki z serka wiejskiego
czas przygotowania: 10 minut + smażenie placuszków
porcja na ok. 14 placuszków
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.