Puszyste placki z serka wiejskiego smakują jak małe serniczki. Wyśmienity pomysł na ekspresowy deser lub śniadanie

Błyskawiczne placuszki z serka wiejskiego to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Błyskawiczne placuszki z serka wiejskiego to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz przepisu na ekspresowe placuszki? Przygotuj je z serka wiejskiego. Mamy dla ciebie błyskawiczny przepis na taki rarytas. Placuszki są delikatne, puszyste, a doprawione odrobiną wanilii będą smakować, jak małe, smażone serniczki. Wypróbuj przepis na placki z serka wiejskiego.

W skrócie:

Placuszki z serka wiejskiego to idealny pomysł na szybki deser lub ciepłe śniadanie. Robi się je bardzo prosto i równie szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i usmażyć na złoty kolor. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem i podane z dżemem czy kremem czekoladowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do ciasta pokrojone banany lub jabłka i przygotować serowe placuszki z owocami. Ważne, by serka nie rozgniatać czy miksować. Ma być on dobrze wyczuwalny w naszych placuszkach.

Przepis na placki z serka wiejskiego

Czas przygotowania: 10 minut + smażenie placuszków.
Porcja na ok. 14 placuszków.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić placki z serka wiejskiego?

  1. W miseczce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Do drugiej miseczki przełożyłam serek, dodałam cukier, wanilię i roztrzepane widelcem jajka.
  3. Wsypałam mąkę i wymieszałam całość łyżką.
  4. Rozgrzałam olej na patelni, kładłam ciasto łyżką – ok. 2 łyżki na jeden placuszek.
  5. Smażyłam placuszki z obu stron na złoty kolor.
  6. Usmażone placuszki przełożyłam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Błyskawiczne placuszki z serka wiejskiego to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Puszyste placki z serka wiejskiego smakują jak małe serniczk...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni