W skrócie:
Placuszki z serka wiejskiego to idealny pomysł na szybki deser lub ciepłe śniadanie. Robi się je bardzo prosto i równie szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i usmażyć na złoty kolor. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem i podane z dżemem czy kremem czekoladowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do ciasta pokrojone banany lub jabłka i przygotować serowe placuszki z owocami. Ważne, by serka nie rozgniatać czy miksować. Ma być on dobrze wyczuwalny w naszych placuszkach.
Przepis na placki z serka wiejskiego
Czas przygotowania: 10 minut + smażenie placuszków.
Porcja na ok. 14 placuszków.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.
Jak zrobić placki z serka wiejskiego?
- W miseczce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do drugiej miseczki przełożyłam serek, dodałam cukier, wanilię i roztrzepane widelcem jajka.
- Wsypałam mąkę i wymieszałam całość łyżką.
- Rozgrzałam olej na patelni, kładłam ciasto łyżką – ok. 2 łyżki na jeden placuszek.
- Smażyłam placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone placuszki przełożyłam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Puszyste placki z serka wiejskiego smakują jak małe serniczk...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Kulinaria
