Pieczone ziemniaki faszerowane mielonym mięsem. Satysfakcjonujący posiłek dla całej rodziny. Kilka składników i prosty przepis

Karolina Głogowska
Ziemniaki po pastersku to pomysł na sycące danie obiadowe
Ziemniaki po pastersku to pomysł na sycące danie obiadowe Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne ziemniaki z piekarnika, farsz z mielonego mięsa, a wszystko zapieczone pod aksamitnym puree. To pomysł na bardzo prosty do zrobienia, ale niezwykle satysfakcjonujący obiad. Jeśli znudziły ci się zapiekanki ziemniaczane, wypróbuj przepis na pieczone ziemniaki z mielonym mięsem.

W skrócie

Inspiracją do tego przepisu jest bardzo stara receptura na brytyjski klasyk, czyli zapiekankę pasterską. Składa się ona z mięsa mielonego z dodatkiem groszku i selera, zapieczonego pod pierzynką z ziemniaczanego puree. W tym przepisie występują te same składniki, ale podaję je w inny sposób. Powstają pyszne pieczone ziemniaki z nadzieniem z mielonego mięsa. Idealne na obiad w ponury, chłodny dzień, gdy potrzebujemy jedzenia poprawiającego nastrój.

Ziemniaki z piekarnika po pastersku – pomysł na pyszny, pożywny obiad

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 250 g mielonego mięsa,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • łodyga selera naciowego,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • dwie łyżki mleka,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować pieczone ziemniaki z mięsem mielonym?

  1. Ziemniaki umyłam i przekroiłam na połówki. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posoliłam i skropiłam oliwą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 45 minut.
  2. W tym czasie przygotowałam farsz mięsny. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek, dodałam mięso, a następnie seler naciowy i koncentrat. Dusiłam ok. 10 minut, pod koniec dodałam groszek konserwowy. Doprawiłam solą i pieprzem.
  3. Wyjęłam z piekarnika blachę. Z każdego ziemniaka wydrążyłam łyżkę miąższu na puree. Przełożyłam miąższ do miseczki, dodałam mleko, masło, sól i ubiłam na gładkie puree.
  4. Do wydrążonych połówek ziemniaków nałożyłam mięsny farsz, który przykryłam łyżką puree.
  5. Włożyłam ziemniaki z powrotem do piekarnika i zapiekałam jeszcze 15 minut.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni