Pieczone ziemniaki faszerowane mielonym mięsem. Satysfakcjonujący posiłek dla całej rodziny. Kilka składników i prosty przepis

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ziemniaki po pastersku to pomysł na sycące danie obiadowe
Ziemniaki po pastersku to pomysł na sycące danie obiadowe Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne ziemniaki z piekarnika, farsz z mielonego mięsa, a wszystko zapieczone pod aksamitnym puree. To pomysł na bardzo prosty do zrobienia, ale niezwykle satysfakcjonujący obiad. Jeśli znudziły ci się zapiekanki ziemniaczane, wypróbuj przepis na pieczone ziemniaki z mielonym mięsem.

W skrócie

Inspiracją do tego przepisu jest bardzo stara receptura na brytyjski klasyk, czyli zapiekankę pasterską. Składa się ona z mięsa mielonego z dodatkiem groszku i selera, zapieczonego pod pierzynką z ziemniaczanego puree. W tym przepisie występują te same składniki, ale podaję je w inny sposób. Powstają pyszne pieczone ziemniaki z nadzieniem z mielonego mięsa. Idealne na obiad w ponury, chłodny dzień, gdy potrzebujemy jedzenia poprawiającego nastrój.

Ziemniaki z piekarnika po pastersku – pomysł na pyszny, pożywny obiad

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 250 g mielonego mięsa,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • łodyga selera naciowego,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • dwie łyżki mleka,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować pieczone ziemniaki z mięsem mielonym?

  1. Ziemniaki umyłam i przekroiłam na połówki. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posoliłam i skropiłam oliwą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 45 minut.
  2. W tym czasie przygotowałam farsz mięsny. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek, dodałam mięso, a następnie seler naciowy i koncentrat. Dusiłam ok. 10 minut, pod koniec dodałam groszek konserwowy. Doprawiłam solą i pieprzem.
  3. Wyjęłam z piekarnika blachę. Z każdego ziemniaka wydrążyłam łyżkę miąższu na puree. Przełożyłam miąższ do miseczki, dodałam mleko, masło, sól i ubiłam na gładkie puree.
  4. Do wydrążonych połówek ziemniaków nałożyłam mięsny farsz, który przykryłam łyżką puree.
  5. Włożyłam ziemniaki z powrotem do piekarnika i zapiekałam jeszcze 15 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni