Obłędnie zakręcone frytki jak z McDonald’s. Wypróbuj prosty przepis na chrupiącą przekąskę. Robię go sprzętem z kuchennej szuflady

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Charakterystyczne zakręcone frytki można zrobić korzystając ze temperówki do warzyw lub łatwo dostępnej obieraczki.
Charakterystyczne zakręcone frytki można zrobić korzystając ze temperówki do warzyw lub łatwo dostępnej obieraczki. Getty Images/Waqar Hussain/zdjęcie ilustracyjne
Popularność zakręconych frytek wzrasta w listopadzie wraz z premierą Burgera Drwala w sieci McDonald’s. Właśnie wtedy do zestawu z kanapką można zamówić charakterystycznie wyglądające ziemniaki. Przyrządzam je, korzystając z obieraczki do warzyw, która nadaje im oryginalnego wyglądu. Poznaj przepis na przekąskę, która przyda się na przyjęcie w gronie znajomych.

W skrócie

Zakręcone frytki to prawdziwy rarytas. Wiele osób sięga po nie z racji, że pojawiają się sezonowo wraz z Burgerem Drwala w znanej sieci restauracji. Zrobienie ich w domu nie przysparza wielu trudności. Jeśli zamierzasz robić je często, to możesz zaopatrzyć się w spiralę do warzyw. Będzie przydatna do zrobienia np.: spaghetti z cukinii. Jednak jeśli robienie zakręconych frytek, będzie dla ciebie okazjonalną przekąską przełamującą kulinarną nudę, to wystarczy sięgnąć po ostry nóż do warzyw lub obieraczkę. Po obraniu ze skórki w taki sam sposób należy postępować z resztą ziemniaka.

Zakręcone frytki – przepis na szybką przekąskę

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina, w tym 30 minut moczenia w zimnej wodzie.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 1 litr wody,
  • 10 g soli.

Marynata do frytek:

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 100-150 ml wody.

Do smażenia:

  • 200 ml oleju rzepakowego.

Jak zrobić zakręcone frytki?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyłam, obrałam ze skórki i przy pomocy obieraczki do warzyw robiłam charakterystyczne spiralki.
  2. Następnie do miski wlałam zimną wodę, dosypałam do niej sól i włożyłam ziemniaki na 30 minut.
  3. Pod koniec moczenia się ziemniaków w drugiej misce wymieszałam przyprawy z wodą i mąkami. Składniki mają się połączyć w rodzaj gęstego ciasta.
  4. Ziemniaki odcedziłam z wody, dokładnie wysuszyłam ręcznikiem kuchennym i wrzuciłam do ciasta naleśnikowego.
  5. Na patelni rozgrzałam olej, powinien mieć 180° Celsjusza. Jeśli nie masz termometru cukierniczego, to możesz sprawdzić stopień rozgrzania, kładąc mały kawałek ziemniaka na patelni. Jeśli olej skwierczy, to możesz kłaść pozostałe ziemniaki.
  6. Następnie ziemniaki w cieście naleśnikowym kładłam na rozgrzanym oleju i smażyłam przez około 4 minuty, aż będą apetycznie złote.
  7. Zakręcone frytki przełożyłam na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar oleju.

Z czym jeść zakręcone frytki?

W znanej sieci restauracyjnej zakręcone frytki podawane są z sosem śmietanowym. Dip można zrobić z wymieszanej łyżki majonezu z łyżką śmietany i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Jeśli wolicie dietetyczny przysmak, to zachęcam do zrobienia sosu jogurtowego z odrobiną majonezu wymieszaną np.: z przyprawą curry. Usmażone zakręcone frytki można podawać do domowego Burgera Drwala wraz z apetycznymi krążkami cebulowymi.

Zakręcone frytki z piekarnika

Domowe zakręcone frytki można także upiec w rozgrzanym piekarniku lub frytkownicy na gorące powietrze. Dzięki temu zmniejszy się przyjmowaną ilość kalorii, a ziemniaki będą równie chrupiące. Ważne, aby piekąc zakręcone frytki w jednej z wymienionych metod, do ciasta dodać 20 ml oleju.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni