W skrócie
Nie robiłeś jeszcze przyjęcia przy grillu, a właśnie chcesz zaprosić znajomych i popisać się umiejętnościami przygotowania mięsa z rusztu. Mogę sobie tylko wyobrazić, że możesz czuć się lekko zagubiony, widząc mnogość przepisów na domowe szaszłyki z indyka przyrządzane na grillu. A wystarczy połączyć pokrojoną pierś z indyka z jogurtem naturalnym i kilkoma przyprawami. Podpowiem ci prosty przepis, który zachwyci najwybredniejszych gości.
Proste szaszłyki z indyka na grilla – przepisy na przyjęcie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina marynowania + 15 minut grillowania.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g filetu z indyka
Marynata do indyka na grilla:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Do smaku:
- szczypta soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Czytaj także:
Jak zamarynować indyka na szaszłyki?
Sposób przygotowania:
- Na początku filet z piersi indyka pokrój w kostkę i wrzuć do miski lub woreczka z zapięciem strunowym.
- Czosnek obierz i drobno pokrój.
- Indyka zalej jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, koncentratem pomidorowym i dodaj wybraną przyprawę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z mięsem indyka i odstaw do marynowania na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.
- Następnie wyjmij z lodówki i nabij mięso na metalowej szpadce lub wymoczone w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków.
- Grill lub patelnię grillową rozgrzej na średnią moc i połóż szaszłyki z indyka.
- Mięso grilluj przez 15 minut, aż będzie rumiane ze wszystkich stron.
Domowe szaszłyki z indyka z piekarnika
Jeśli nie masz w domu grilla i nie wyobrażasz sobie kupowania kolejnego sprzętu kuchennego, to z powodzeniem zrobisz te szaszłyki z indyka w piekarniku. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej szaszłyki i włącz funkcję grillowania bez termoobiegu w piekarniku. Wystarczy piec je przez 12 minut i w 180 stopniach Celsjusza.
Co więcej, do szaszłyków z indyka z grilla możesz dodać ulubione warzywa. Świetnie sprawdzają się kawałki cukinii, cebuli lub buraka nabitego na przemian z mięsem na metalowej szpadce.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Grill w Twoim domu
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?