W skrócie:
Małe pączki przygotowane na serku mascarpone mają delikatny, waniliowy smak i są wyjątkowo lekkie i puszyste. Dzięki dodatkowi soku z cytryny nie nasiąkają bardzo tłuszczem w czasie smażenia, a obtoczone w lukrze smakują wyśmienicie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie. Ciasto jest dość gęste, więc z powodzeniem możesz uformować pączusie rękami. Takie serowe pączki sprawdzą się na każdą karnawałową imprezę. To także doskonały przysmak na świętowanie tłustego czwartku.
Przepis na pączki z mascarpone
Czas przygotowania: 10 minut + smażenie
Liczba porcji: 34 małe pączki
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g sera mascarpone,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- odrobina ciepłej, przegotowanej wody.