Wyjątkowe naleśniki czekoladowe z musem jagodowym. Wybitnie smaczne. Podaj je na śniadanie albo na deser. Mus jagodowy smakuje obłędnie

Karolina Głogowska
Puszyste naleśniki czekoladowe z musem jagodowym
Puszyste naleśniki czekoladowe z musem jagodowym 123rf/yaroschenko/zdjęcie ilustracyjne
Wyjątkowe naleśniki czekoladowe z musem jagodowym to niebo w ustach. Są proste do zrobienia, zaskakujące i wybitnie smaczne. Tak dobre, że można jeść je na deser. Do pysznych naleśników czekoladowych zrób wyśmienity mus jagodowy. Taki mus będzie pasował także do ciast, tortów i innych deserów.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowe naleśniki. Są tak dobre, że polecam je nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Jestem pewna, że wszyscy będą się nimi zajadać. To naleśniki czekoladowe z wybornym musem jagodowym. Takim pysznym nadzieniem z pewnością zaskoczysz domowników. Mus jagodowy robi się bardzo łatwo, a jest tak smaczny, że naprawdę warto się za niego zabrać. Możesz wykorzystać go nie tylko do naleśników. Mus jagodowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do tortów, ciast i innych deserów. Spróbuj, a przekonasz się, jaki jest pyszny. Pamiętaj tylko, żeby przygotować go wcześniej, bo musi stężeć i schłodzić się w lodówce.

Naleśniki czekoladowe z musem jagodowym – pyszne śniadanie lub deser

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 10 naleśników

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka mąki,

  • ¾ szklanki mleka,

  • ¾ szklanki wody gazowanej,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki kakao,

  • łyżka cukru,

  • szczypta soli,

  • olej do smażenia.

Na mus jagodowy:

  • 200 g świeżych lub mrożonych jagód,

  • 150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,

  • 6 g żelatyny,

  • łyżka cukru,

  • 50 ml wody.

Jak zrobić naleśniki czekoladowe z musem jagodowym?

  1. Najpierw przygotowałam mus z jagód. Jagody umieściłam w rondelku, zalałam wodą, dodałam cukier i zagotowałam.

  2. W tym czasie ubiłam na sztywno śmietankę. Kiedy się ubiła, dodałam rozrobioną w odrobinie wody żelatynę i jeszcze chwilę miksowałam (dosłownie 3 sekundy).

  3. Do śmietanki dodałam jagody i wymieszałam.

  4. Mus jagodowy wstawiłam na 3 godziny do lodówki.

  5. Do miski wsypałam mąkę, dodałam jajka, mleko, wodę gazowaną i wymieszałam rózgą. Możesz także zmiksować wszystko na gładką masę. Dodałam cukier, sól, kakao i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję śmietany.

  6. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju. Rozprowadziłam go po patelni. Chochlą nabrałam ciasto naleśnikowe, wlałam na patelnię i rozprowadziłam. Po minucie sprawdziłam, czy naleśnik odchodzi od patelni i jest zarumieniony od spodu. Przewróciłam go na drugą stronę.

  7. W ten sam sposób usmażyłam wszystkie naleśniki.

  8. Naleśniki posmarowałam stężałym musem jagodowym i zawinęłam w rulony.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni