W skrócie
Wielkanocna babka piaskowa to jeden z rodzajów ciasta ucieranego, podobna do babki majonezowej. Najważniejsze jest wcześniejsze wyjęcia masła z lodówki i ogrzanie go na kuchennym blacie do temperatury pokojowej. Dzięki temu masło powinno się łatwiej ubijać z cukrem i jajkami na puszystą masę. Do aromatyzowania babki piaskowej używam soku z cytryny, skórki cytrynowej oraz budyniu śmietankowego. Można także wykorzystać budyń cytrynowy, który podbije smak babki piaskowej. Upieczoną ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ozdobnej paterze.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania wielkanocnej babki piaskowej
Wielkanocna babka piaskowa – przepis na deser
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 duże jajka,
- 125 g masła Łaciate,
- 140 g mąki pszennej tortowej,
- 160 g mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
- sok z 1 cytryny,
- 4 łyżki bułki tartej,
- Do dekoracji: 1 łyżka cukru pudru.
Jak zrobić wielkanocną babkę piaskową?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawiłam na 180° Celsjusza z opcją grzania góra-dół.
- Na początku masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
- Jajka umyłam i oddzieliłam żółtka od białek. W trakcie ucierania masła dodawałam po kolei po jednym żółtku naraz, dolałam sok wyciśnięty z cytryny i skórkę cytrynową.
- Pod koniec miksowania dodałam przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia.
- Następnie białka ubiłam na sztywną pianę i dodawałam po łyżce do utartego ciasta. Wszystkie składniki wymieszałam delikatnie szpatułką, aby wszystkie składniki nabrały jednorodnej konsystencji.
- Średnią formę na babkę podsmarowałam cienko masłem i obsypałam bułką tartą.
- Ciasto przelałam do foremki i wyrównałam od góry.
- Wielkanocną babkę piaskową piekłam przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Ciasto pod koniec pieczenia warto sprawdzić suchym patyczkiem.
- Upieczona babka jest rumiana i odstaje od boków foremki.
- Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia na 10 minut.
- Następnie od góry foremki połóż talerz i jednym, zdecydowanym ruchem przekręć ją do góry dnem i delikatnie obstukaj przy pomocy drewnianej łyżki.
- Babka powinna sama wyskoczyć z foremki bezpośrednio na paterę.
- Lekko ciepłą wielkanocną babkę piaskową oprósz przed podaniem cukrem pudrem.
- Wielkanocna babka piaskowa jest gotowa do podania.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?