Najlepszy bigos z cukinii. Prosty do zrobienia i aromatyczny. To danie najlepiej smakuje latem. Przepis na pyszny bigos z cukinii z kiełbasą

Karolina Głogowska
Bigos z cukinii to pomysł na letni obiad
Bigos z cukinii to pomysł na letni obiad 123rf/margouillat/zdjęcie ilustracyjne
Bigos z cukinii to pomysł na pyszny, pożywny obiad, idealny do zrobienia latem. Taki bigos warzywny najlepiej smakuje w sezonie na cukinię, kiedy warzywo jest młode, słodkie i ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Sprawdź przepis i podaj ten wyśmienity obiad, który nie wymaga wysiłku.

W skrócie:

Jeśli kochasz bigos, lekka i letnia wersja tej potrawy z pewnością także przypadnie ci do gustu. Nie robimy jej jednak z kapusty, ale z cukinii i pomidorów. Dlaczego bigos? Bo mamy tutaj warzywny misz masz. Kwaskowaty posmak zapewnia dodatek przecieru pomidorowego, a podwędzany aromat – kiełbaska. W warzywnym bigosie nie może zabraknąć grzybów, ale latem lepiej postawić na pieczarki niż grzyby suszone. Na koniec dodajemy jeszcze typowe dla bigosu przyprawy. W przeciwieństwie do bigosu z kapusty, to danie robi się bardzo szybko. Jest gotowe od razu do zjedzenia i smakuje wybornie.

Bigos z cukinii – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 cukinie,

  • 4 średnie pomidory,

  • 8 pieczarek,

  • pęto wędzonej kiełbasy,

  • szklanka przecieru pomidorowego,

  • pół szklanki bulionu,

  • cebula,

  • 4 ząbki czosnku,

  • pół łyżeczki tymianku,

  • kilka ziaren ziela angielskiego,

  • 3 liście laurowe,

  • sól, pieprz,

  • olej.

Jak zrobić bigos z cukinii z kiełbasą?

  1. Cukinię umyj. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrój ją na drobne kawałki.

  2. Cebulę i czosnek posiekaj.

  3. Pieczarki umyj i pokrój na małe kawałki.

  4. Kiełbasę pokrój na małe kawałki.

  5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek z cebulą oraz cukinię. Podsmaż ok. 5 minut, dodaj kiełbaskę i pieczarki. Smaż jeszcze 5 minut.

  6. Pomidory sparz i także pokrój na kawałki. Wrzuć do warzyw na patelnię.

  7. Wlej bulion i duś całość 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.

  8. Duś warzywa, aż cukinia będzie miękka. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni