W skrócie:
Jeśli kochasz bigos, lekka i letnia wersja tej potrawy z pewnością także przypadnie ci do gustu. Nie robimy jej jednak z kapusty, ale z cukinii i pomidorów. Dlaczego bigos? Bo mamy tutaj warzywny misz masz. Kwaskowaty posmak zapewnia dodatek przecieru pomidorowego, a podwędzany aromat – kiełbaska. W warzywnym bigosie nie może zabraknąć grzybów, ale latem lepiej postawić na pieczarki niż grzyby suszone. Na koniec dodajemy jeszcze typowe dla bigosu przyprawy. W przeciwieństwie do bigosu z kapusty, to danie robi się bardzo szybko. Jest gotowe od razu do zjedzenia i smakuje wybornie.
Bigos z cukinii – najlepszy przepis
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 cukinie,
4 średnie pomidory,
8 pieczarek,
pęto wędzonej kiełbasy,
szklanka przecieru pomidorowego,
pół szklanki bulionu,
cebula,
4 ząbki czosnku,
pół łyżeczki tymianku,
kilka ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
sól, pieprz,
olej.
Jak zrobić bigos z cukinii z kiełbasą?
Cukinię umyj. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrój ją na drobne kawałki.
Cebulę i czosnek posiekaj.
Pieczarki umyj i pokrój na małe kawałki.
Kiełbasę pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek z cebulą oraz cukinię. Podsmaż ok. 5 minut, dodaj kiełbaskę i pieczarki. Smaż jeszcze 5 minut.
Pomidory sparz i także pokrój na kawałki. Wrzuć do warzyw na patelnię.
Wlej bulion i duś całość 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
Duś warzywa, aż cukinia będzie miękka. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?