Najlepszy bigos z cukinii. Prosty do zrobienia i aromatyczny. To danie najlepiej smakuje latem. Przepis na pyszny bigos z cukinii z kiełbasą

Karolina Głogowska
Bigos z cukinii to pomysł na letni obiad
Bigos z cukinii to pomysł na letni obiad 123rf/margouillat/zdjęcie ilustracyjne
Bigos z cukinii to pomysł na pyszny, pożywny obiad, idealny do zrobienia latem. Taki bigos warzywny najlepiej smakuje w sezonie na cukinię, kiedy warzywo jest młode, słodkie i ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Sprawdź przepis i podaj ten wyśmienity obiad, który nie wymaga wysiłku.

W skrócie:

Jeśli kochasz bigos, lekka i letnia wersja tej potrawy z pewnością także przypadnie ci do gustu. Nie robimy jej jednak z kapusty, ale z cukinii i pomidorów. Dlaczego bigos? Bo mamy tutaj warzywny misz masz. Kwaskowaty posmak zapewnia dodatek przecieru pomidorowego, a podwędzany aromat – kiełbaska. W warzywnym bigosie nie może zabraknąć grzybów, ale latem lepiej postawić na pieczarki niż grzyby suszone. Na koniec dodajemy jeszcze typowe dla bigosu przyprawy. W przeciwieństwie do bigosu z kapusty, to danie robi się bardzo szybko. Jest gotowe od razu do zjedzenia i smakuje wybornie.

Bigos z cukinii – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 cukinie,

  • 4 średnie pomidory,

  • 8 pieczarek,

  • pęto wędzonej kiełbasy,

  • szklanka przecieru pomidorowego,

  • pół szklanki bulionu,

  • cebula,

  • 4 ząbki czosnku,

  • pół łyżeczki tymianku,

  • kilka ziaren ziela angielskiego,

  • 3 liście laurowe,

  • sól, pieprz,

  • olej.

Jak zrobić bigos z cukinii z kiełbasą?

  1. Cukinię umyj. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrój ją na drobne kawałki.

  2. Cebulę i czosnek posiekaj.

  3. Pieczarki umyj i pokrój na małe kawałki.

  4. Kiełbasę pokrój na małe kawałki.

  5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek z cebulą oraz cukinię. Podsmaż ok. 5 minut, dodaj kiełbaskę i pieczarki. Smaż jeszcze 5 minut.

  6. Pomidory sparz i także pokrój na kawałki. Wrzuć do warzyw na patelnię.

  7. Wlej bulion i duś całość 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.

  8. Duś warzywa, aż cukinia będzie miękka. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni