Najlepsza zupa ogórkowa na żeberkach. Wiele osób popełnia popularny błąd przy dodawaniu warzyw. Z przepisem babci ogórkowa wychodzi idealnie

Karolina Głogowska
Ogórkowa to jedna z najlepszych polskich zup
Ogórkowa to jedna z najlepszych polskich zup 123rf/dar1930/zdjęcie ilustracyjne
Jedna z najlepszych polskich zup – ogórkowa, wyśmienicie smakuje gotowana na żeberkach. To prawdziwa eksplozja smaku i witamin na talerzu. Jest niezwykle aromatyczna, sycąca oraz zdrowa. Trzeba pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, aby nie zepsuć zupy. To kolejność dodawania warzyw, przy której wiele osób popełnia błąd. Sprawdź przepis mojej babci i ugotuj najlepszą ogórkową w życiu.

W skrócie:

Jeśli ogórkowa, to tylko na żeberkach. Tak przynajmniej powinno się gotować tradycyjną, polską zupę ogórkową. To jedna z moich ulubionych zup, nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak. Jest zdrowa, pożywna i prosta do przygotowania. Zawsze trzymam się przepisu babci na ogórkową, która za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Gotowana na żeberkach nabiera niezwykłego aromatu. Na koniec posypuję ją koperkiem. Gotując zupę ogórkową, trzeba pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy. Część osób popełnia błąd i wrzuca surowe ziemniaki oraz marchew do zupy, w której są już starte ogórki. Jeśli tak zrobisz, na ziemniakach i marchewce wytworzy się coś w rodzaju twardej skorupki pod wpływem kwasu z ogórków. Nie będzie już można ugotować warzyw do miękkości. Dlatego najpierw gotujemy ziemniaki oraz marchewkę, a dopiero gdy są miękkie, dodajemy starte ogórki.

Zupa ogórkowa – przepis babci

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 10 ogórków kiszonych,

  • 5 średnich ziemniaków,

  • 2 marchewki,

  • 400 g żeberek wieprzowych,

  • 500 ml bulionu,

  • 150 ml śmietany do zup,

  • 2 liście laurowe,

  • sól, pieprz

  • pęczek koperku.

Jak zrobić najlepszą ogórkową na żeberkach?

  1. Żeberka podzieliłam na mniejsze porcje, umieściłam w dużym garnku, zalałam 1 l wody, dodałam liście laurowe i gotowałam na małym ogniu. Odszumowałam.

  2. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Marchew obrałam i starłam na tarce. Dodałam do żeberek i gotowałam aż żeberka oraz warzywa zmiękły.

  3. Ogórki starłam na tarce i dodałam do zupy. To ważne, aby dodać ogórki dopiero wtedy, gdy warzywa będą miękkie. W przeciwnym razie ziemniaki i marchew stwardnieją pod wpływem kwasu z ogórków.

  4. Gotowałam zupę jeszcze 5 minut. W kubeczku połączyłam kilka łyżek zupy ze śmietaną, wymieszałam i wlałam całość do garnka.

  5. Na koniec posypałam ogórkową posiekanym koperkiem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni