Zupa kalafiorowa jak u babci. Najprostszy przepis na tradycyjną polską zupę. Jest pyszna, aromatyczna i łatwa do zrobienia

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni
Zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni 123rf/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna i aromatyczna zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni. Robi się ją ze świeżych lub mrożonych warzyw, a jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Zupę można zabielić śmietaną, żeby była bardziej pożywna i kremowa. Na koniec warto posypać ją świeżym koperkiem.

W skrócie:

Wiosna i lato to sezon na lekkie, aromatyczne zupy. Taka właśnie jest pyszna zupa kalafiorowa. W moim domu jadało się ją na dwa sposoby – ze śmietaną lub bez. Zupa kalafiorowa ze śmietaną jest bardziej sycąca i kremowa. Z kolei wersja bez śmietany jest lżejsza, a niektórzy twierdzą, że bardziej aromatyczna, ponieważ nic nie zaburza smaku warzyw. Obie wersje są banalnie proste do przygotowania, a zupę kalafiorową warto włączyć do swojego menu, ponieważ jest pyszna i zdrowa. Z jej ugotowaniem poradzi sobie nawet mało wprawny kucharz. Zupa kalafiorowa to idealna propozycja na lekki posiłek lub pierwsze danie.

Zupa kalafiorowa jak u babci – najprostszy przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mała główka kalafiora,

  • 2 marchewki,

  • pół cebuli,

  • 3 średnie ziemniaki,

  • 2 szklanki bulionu,

  • łyżka masła,

  • 150 ml śmietany do zup,

  • koperek,

  • sól.

Jak zrobić najlepszą zupę kalafiorową?

  1. Kalafior umyłam, odcięłam głąb, podzieliłam na małe różyczki.

  2. Marchewkę obrałam i pokroiłam na plastry.

  3. Cebulę pokroiłam w kostkę.

  4. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.

  5. W dużym garnku z grubym dnem roztopiłam masło.

  6. Wrzuciłam cebulę i marchewkę, smażyłam 5 minut, a następnie dodałam ziemniaki.

  7. Do garnka wrzuciłam kalafior i mieszając dusiłam całość ok. 10 minut.

  8. Zalałam warzywa bulionem i gotowałam do miękkości.

  9. Doprawiłam zupę do smaku.

  10. W kubku rozrobiłam kilka łyżek zupy ze śmietaną. Całość wlałam do garnka i wymieszałam.

  11. Gotową zupę przelałam na talerze i posypałam koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni