Najlepsza surówka z kiszonej kapusty. Świetnie smakuje z rybą, mięsem czy gulaszem. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na pyszną surówkę z kapusty kiszonej. Sprawdź. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na pyszną surówkę z kapusty kiszonej. Sprawdź. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Surówka z kiszonej kapusty to pyszny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Idealnie sprawdzi się jako surówka do ryby, jak i tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami. Podpowiadamy, jak krok po kroku możesz przygotować ją samodzielnie w domu w jedyne 15 min. Zobacz nasz sprawdzony przepis na surówkę z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem.

Spis treści

Kapusta kiszona to samo zdrowie. Warto wprowadzić ją do naszej diety szczególnie jesienią i zimą, gdy nasza odporność wystawiona jest na zmienną pogodę, pochmurne dni i deszcze. Mamy dla Ciebie szybki do wykonania przepis na pyszną i pożywną surówkę z kapusty kiszonej, która będzie pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 4 osób

Dodaj do surówki posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj.
Dodaj do surówki posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 2 małe, kwaśne jabłka,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty?

  1. Kapustę kiszoną odciśnij rękami z nadmiaru soku.
  2. Posiekaj drobno kapustę i przełóż do salaterki.
  3. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Podobnie przygotuj jabłka- owoce umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  4. Cebulę drobno posiekaj.
  5. Wymieszaj wszystkie warzywa i dodaj olej, cukier, sól i pieprz.
  6. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj całość. Gotowe.

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona jest pyszna i bardzo zdrowa. Ma pozytywny wpływ na nasze trawienie, układ odpornościowy, układ krążenia, a także poprawia kondycje naszej skóry, włosów i paznokci. Zawiera m.in.

  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • witaminę A
  • witaminę K
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • żelazo

Kapusta kiszona reguluje poziom glukozy we krwi. Jest także nieocenionym źródłem błonnika pokarmowego. Zalecana jest m.in. w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Powinny po nią sięgać także osoby na diecie, ponieważ 100 gramów kapusty kiszonej zawiera od 16 do 19 kcal, jej sok ma od 12 do 33 kcal.

Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na pyszną surówkę z kapusty kiszonej. Sprawdź. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Najlepsza surówka z kiszonej kapusty. Świetnie smakuje z ryb...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!