Na obiad polecam krem z zielonego groszku. Moje koleżanki nie mogą uwierzyć, z czym go łączę. Ten korzeń dodaje mocy

Anna Daniluk
Apetyczny krem z zielonego groszku jest jeszcze smaczniejszy po połączeniu ze startym korzeniem chrzanu.
Apetyczny krem z zielonego groszku jest jeszcze smaczniejszy po połączeniu ze startym korzeniem chrzanu. 123rf.com/magone/zdjęcie ilustracyjne
Esencjonalny krem z zielonego groszku to nie tylko smaczny, ale również zdrowy wybór na letni posiłek. Z jego ugotowaniem poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze. Jego smak zyskuje intensywności dzięki połączeniu ze startym chrzanem. Poznaj przepis na wyjątkowy krem z zielonego groszku z zaskakującym składnikiem.

W skrócie

W porze obiadowej w upalne, letni dni zachęcam cię do zrobienia kremu z zielonego groszku. Połączenie zielonego groszku i chrzanu może nie jest w Polsce bardzo popularne, jednak ma całkowity sens. Pomysł na zestawienie tych dwóch składników zobaczyłam po raz pierwszy w książce „Leksykon smaków” Niki Segnit. W tej publikacji nie zawsze są opisane konkretne przepisy, a zawarto w niej garść inspiracji poświęconych łączeniu składników. Autorka książki zachęca, aby łączyć zielony groszek z chrzanem, gdyż tak robią Japończycy. Smażą kulki z zielonego groszku na głębokim tłuszczu i podają je z wasabi. W przypadku zupy krem z zielonego groszku to także strzał w dziesiątkę.

Zupa krem z zielonego groszku z chrzanem – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-5 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 litr bulionu warzywnego,

  • 100 ml śmietany 30 procent,

  • 20 g masła,

  • 1 łyżka oleju,

  • 30 g startego chrzanu,

  • sól i pieprz do smaku,

  • świeża mięta do dekoracji.

Jak zrobić pyszny krem z zielonego groszku?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z olejem rzepakowym.

  3. Wsyp cebulę smaż, aż się zarumieni. Dodaj czosnek i smaż przez minutę na małej mocy palnika, aż się zarumieni.

  4. Dorzuć zielony groszek i smaż przez minutę z cebulą i czosnkiem.

  5. Zalej bulionem warzywnym i zagotuj.

  6. Gdy zielony groszek będzie miękki, zblenduj go na gładką zupę.

  7. Do jednolitej zupy dodaj śmietanę i starty chrzan.

  8. Krem z zielonego groszku ponownie zagotuj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Domowy krem z zielonego groszku jest gotowy do podania.

Sposób na zupę z mrożonego groszku

Poza sezonem możesz przygotować zupę krem z mrożonki. Nie musisz rozmrażać groszku. Wystarczy podsmażyć go dłużej z cebulą i czosnkiem, a następnie ugotować w bulionie. Jeżeli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, to polecam dodać więcej bulionu. Zupa też świetnie smakuje przygotowana na domowym rosole.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni