Łosoś ze szparagami to pyszna, zdrowa i sycąca propozycja na wiosenny obiad. Zobacz, jak łatwo możesz go wykonać

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Łosoś ze szparagami może być podawany na wiele okazji. Jest szybki w przygotowaniu i pożywny.
Łosoś ze szparagami może być podawany na wiele okazji. Jest szybki w przygotowaniu i pożywny. gbh007/ Getty Images
Łosoś ze szparagami to łatwe w przygotowaniu i szybkie danie, które nie wymaga wiele pracy. Sprawdzi się na wiosenny obiad bądź kolację na ciepło. Jest lekkie, a jednocześnie pożywne i zdrowe. Można przyprawiać je i podawać na wiele sposobów, więc każdy może stworzyć wersję idealną dla siebie.

Spis treści

Szybki obiad po pracy, lekka kolacja, a może rodzinny, niedzielny obiad w nieco nowocześniejszej wersji? Na każdą z tych okazji łosoś ze szparagami sprawdzi się wyśmienicie. Co więcej, przygotowanie go nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wysiłku. Składniki wystarczy odpowiednio doprawić i zapiec w piekarniku. Teraz, w sezonie na szparagi, aż żal nie skorzystać z ich dobrodziejstwa i nie spróbować w takim wydaniu.

Przepis na łososia ze szparagami

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 2 filety z łososia,
  • 10 szparagów,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka (10 gramów) oliwy z oliwek,
  • pół cytryny,
  • 1 łyżka (15 gramów) masła,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Czytaj też: Pomysł na obiad. Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką [PRZEPIS]

Jak zrobić łososia ze szparagami?

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz filety z łososia. Wyjmij ości.
  2. Przypraw filety solą i pieprzem. Posiekaj drobno koperek i posyp nim filety,
  3. Ułóż łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź w naczyniu żaroodpornym. By nie był suchy, polecamy tę drugą wersję. Połóż go skórą do dołu.
  4. Na rybie umieść po pół łyżki masła.
  5. Z cytryny odkrój dwa plastry. Ułóż je na łososiu.
  6. Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki.
  7. Obierz i zetrzyj ząbek czosnku.
  8. Szparagi połóż koło łososia, dopraw je czosnkiem, posyp solą i pieprzem. Polej oliwą.
  9. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  10. Danie piecz około 30 minut. Jeśli decydujesz się na pieczenie bez pokrywki bądź na blasze, całość powinna być gotowa szybciej, jednak sprawdzaj rybę w trakcie pieczenia, by nie była sucha.

Jak podawać łososia ze szparagami?

Łososia ze szparagami najlepiej jeść jeszcze na ciepło. Można podawać go z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami, frytkami bądź ryżem. Do tego sprawdzi się także lekka sałatka lub surówka.

Łosoś ze szparagami to danie pyszne, ale także zdrowe

Zarówno łosoś, jak i szparagi to bardzo zdrowe składniki. Jednak wątpliwości wzbudza pierwszy z nich. Najlepiej, aby łosoś, którego wybieramy, był dziki, a nie hodowlany. Dzięki temu powinniśmy uniknąć pestycydów i innych szkodliwych dla zdrowia substancji. Łosoś zawiera wiele kwasów Omega 3, witamin, białka, fosforu, selenu i magnezu.

Czytaj też: Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Teraz trwa sezon na szparagi. One również zawierają cenne składniki mineralne, w tym żelazo, miedź, selen, cynk, mangan czy chrom. Co więcej, są świetne dla osób, które chcą stracić na wadze. Jak pisze Anna Rokicka-Żuk na Stronie Zdrowia w tekście Tak najlepiej gotować szparagi. Sprawdź, na co są dobre i jak skorzystać z ich właściwości zdrowotnych. Zobacz, jak zrobić szparagi na obiad:

Szparagi to warzywo dietetyczne – nie tylko bardzo lekkie, ale wręcz sprzyjające utracie nadwagi. To zasługa błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspiera prawidłową mikroflorę jelita grubego. To od niej zależy m.in., ile energii pozyskujemy z pożywienia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni