Kurczak curry z ryżem i warzywami. Prosty przepis na wyśmienitego kurczaka. Jeden trik sprawia, że mięso będzie rozpływać się w ustach

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kurczak curry jest delikatny i niezwykle aromatyczny dzięki marynacie
Kurczak curry jest delikatny i niezwykle aromatyczny dzięki marynacie Getty images/Julia Nagy/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne, soczyste, rozpływające się w ustach mięso kurczaka i chrupiące warzywa. Kurczak curry to bardzo łatwe do przygotowania danie, które zasmakuje każdemu. Jeden trik sprawia, że mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka curry i zaskocz rodzinę przepysznym obiadem.

W skrócie

Zdradzę ci dzisiaj mój wielokrotnie sprawdzony sposób na to, by mięso z kurczaka było nieprawdopodobnie soczyste. Podpatrzyłam go w indyjskiej restauracji. Jadłam w niej kiedyś kurczaka, który dosłownie rozpływał się w ustach i w tym przypadku nie była to przesada. Zastanawiałam się, jak to możliwe. Okazało się, że mięso przed podsmażeniem całą noc przeleżało w jogurcie. Dzięki temu drób skruszał i stał się niesamowicie delikatny. Oczywiście szybko przeniosłam te metodę do mojej kuchni i zaczęłam robić w ten sposób kurczaka curry. Do jogurtu dodałam po prostu znaną mieszankę przypraw. Najlepiej, jeśli kurczak curry spędzi w jogurcie całą noc, ale jeśli nie masz tyle czasu, wstaw go do lodówki przynajmniej na trzy godziny. Zobaczysz, jak wielką to robi różnicę.

Kurczak curry – przepis na delikatne mięso z kurczaka w pysznym sosie

Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny marynowania
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 marchewki,
  • czerwona papryka,
  • łyżka gotowej mieszanki curry,
  • łyżka oleju,
  • 100 g ryżu jaśminowego,
  • sól.

Jak zrobić kurczaka curry?

  1. Pierś z kurczaka oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Posoliłam.
  2. Przygotowałam marynatę: jogurt umieściłam w misce, dodałam łyżkę mieszanki curry i wymieszałam.
  3. Kawałki kurczaka umieściłam w marynacie, dokładnie wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
  4. Marchew obrałam i pokroiłam w słupki. Paprykę pokroiłam w paski. Podsmażyłam warzywa na patelni, po czym dodałam kurczaka z marynatą. Dusiłam całość 20 minut na małym ogniu.
  5. W tym czasie ugotowałam ryż, z którym podałam kurczaka curry.
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.