Kremowa zupa szpinakowa, która wzmocni i rozgrzeje na jesień. Wypróbuj przepis na prosty obiad z ziemniakami. Tani składnik doda smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa szpinakowa z ziemniakami i serkiem topionym to pyszne danie do zjedzenia w porze obiadowej.
Domowa zupa szpinakowa z ziemniakami i serkiem topionym to pyszne danie do zjedzenia w porze obiadowej. Getty Images/Olha_Afanasieva/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna zupa szpinakowa to danie, które zasmakuje całej rodzinie. Dzięki dodaniu łatwo dostępnego serka topionego danie zyskuje kremowej konsystencji. Zupa zawdzięcza wyjątkowy zapach użyciu startej świeżej gałki muszkatołowej. Polecam zupę szpinakową na bazie świeżych liści warzywa. Zupa świetnie smakuje zrobiona z mrożonki. Zobacz przepis na prostą zupę szpinakową na jesień.

W skrócie

Zupa szpinakowa to prawdziwa bomba witaminowa. Użyte w niej liście szpinaku nadają jej nie tylko intensywny, zielony kolor, ale odpowiadają za dostarczenie cennych składników odżywczych. Szpinak, znany ze swojego wysokiego poziomu witamin K, E i C, dzięki czemu ta potrawa jest doskonałym wyborem dla smakoszy, którzy dbają o swoje zdrowie. Warto też dodać, że szpinak jest warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach ma tylko 23 kalorie. Poznaj przepis na prostą i szybką zupę szpinakową.

Zupa szpinakowa – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g ziemniaków,
  • 600 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 120 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 g serka topionego śmietankowego.

Jak zrobić zupę szpinakową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obrałam, umyłam i posiekałam cebulę w kostkę. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę.
  2. Następnie odkroiłam zieloną część pora, pokroiłam na pół i posiekałam jasną część w półplasterki.
  3. W dużym garnku o grubym dnie roztopiłam masło, dodałam cebulę i pora. Składniki posoliłam i podsmażyłam, aż się zeszkliły.
  4. Zajmuje to maksymalnie 5 minut.
  5. Do garnka dodałam wcześniej pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystkie składniki wymieszałam i smażyłam przez minutę.
  6. Do garnka wlałam bulion warzywny (można też dodać rosół) i zostawiłam do zagotowania. Następnie do garnka dodałam przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, szpinak i całość zagotowałam.
  7. Pod koniec do zupy szpinakowej dodałam serek topiony i zblendowałam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sposób podania zupy szpinakowej

Zupa szpinakowa będzie treściwa z racji dodania do niej ziemniaków. Jednak można przed podaniem dodać do niej grzanki czosnkowe lub uprażone pestki słonecznika. Świetnie sprawdzą się uprażone płatki migdałowe. Przed podaniem wierzch zupy szpinakowej można polać łyżką śmietanki kremówki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni